Pripravnički staž uz subvenciju

Izvor: B92, Beta, 21.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripravnički staž uz subvenciju

Beograd -- Prvi ugovori za pripravnički staž uz subvenciju države u okviru programa Ministarstva ekonomije Srbije za prevazilaženje krize, uručeni su danas.

Prema procenama ministarstva ekonomije nekoliko hiljada pripravnika će početi da radi na osnvu ovog programa.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao da se za taj program pod nazivom "Prva šansa" prijavilo skoro 8.000 mladih pripravnika i skoro 4.000 preduzeća, koji žele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da učestvuju programu. Prema njegovim rečima, plan je da se do kraja jula zaposli oko 15.000 pripravnika.

Biće onih koji će reći da je za osobu sa visokom stručnom spremom mala plata od 20.000 dinara, ali moj savet je da se pokažete i potrudite i biće onih poslodavaca koji će vas nagraditi sa više novca, poručio je Dinkić i dodao da je on, kada je završo fakultet, prvih šest meseci volontirao.

Naš cilj je, dodao je Dinkić, da ovim programom, u vreme ekonomske krize, održimo nivo ovogodišnje nezaposlenosti na 14,7 odsto.

"Hvala poslodavcima što su se odazvali pozivu države. Država je uradila što je do nje, ostalo je na vama pripravnicima i siguran sam da ćete iskoristiti šansu", naglasio je on.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić ocenio je da je ovom akcijom prevaziđen jaz između zahteva poslodavaca da prilikom zapošljavanja radnik ima iskustvo od najmanje godinu dana.

Ilić je objasnio da kroz ovaj program država finansira neto zaradu pripravnika od 16.000 do 20.000 dinara, tokom jedne godine, dok poslodavac plaća samo porez na zaradu, odnosno 10 odsto ukupne sume. On je rekao i da je prema evidenciji Službe, u aprilu je, u odnosu na mart ove godine, broj zaposlenih porastao za 3.000.

Iz republičkog budžeta je za ovu godinu izdvojen novac za zapošljavanje 10.000 pripravnika u okviru programa "Prva šansa", a prijavljivanje traje od 21. aprila.

Inače u programu ministarstva mogu da učestvuju mlađi od 30 godina, a poslodavci neće imati obavezu da ih zaposle nakon isteka pripravničkog staža. Uslov za učešće kompanija je da su iz privatnog sektora, da su solventne i da redovno uplaćuju poreze i doprinose zaposlenima.

Za mere zapošljavanja rebalansom budžeta je predvidjeno 3,5 milijardi dinara, dok je prvobitno bilo predviđeno tri milijarde dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra prvi ugovori za pripravnički staž uz subvenciju

Izvor: EMportal, 20.Maj.2009, 16:37

U Beogradu će sutra biti uručeni prvi ugovori za pripravnički staž uz subvenciju države u okviru programa Ministarstva ekonomije Srbije za prevazilaženje krize.

Nastavak na EMportal...

SAD investirale u Srbiju više od milijardu evra

Izvor: Capital.ba, 21.Maj.2009

BEOGRAD,  Američke kompanije do sad su u Srbiju investirale više od milijardu evra, izjavio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja na konferenciji za novinare u Palati Srbije. Komentarišući ekonomske odnose Srbije i Amerike, Dinkić je rekao da značaj saradnje nije toliko...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.