Počinje isplata mađarskih kredita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje isplata mađarskih kredita

Do sada je odobreno nešto više od 900 kredita, čime je raspoređeno oko 30 odsto od pet milijardi forinti koje je Vlada Mađarske namenila ove godine za kreditiranje poljoprivrednika i preduzetnika iz redova vojvođanskih Mađara, a većina njih je tražena zbog kupovine poljoprivredne mehanizacije, izjavio je Balint Juhas, predsednik Fondacije "Prosperitati".

"Konkurs je bio raspisan od 31. januara do 31. marta. U tom periodu, u osam kancelarija Fondacije "Prosperitati" širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine, stiglo je 2.400 zahteva za kredit, od kojih je odobreno nešto više od 900", izjavio je Balint Juhas na konferenciji za novinare koja je održana na Paliću.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje donatora iz Mađarske i institucija iz Srbije u sprovođenju projekta za koji je istakao da nije u interesu samo vojvođanskih Mađara već cele Srbije.

"Pored neposredne pomoći koju dobijaju korisnici kredita, porez na promet od upotrebe ovih sredstava ulazi u državnu kasu Srbije. Pored toga, ono što se realizuje kroz ovaj projekat, utiče na povećanje BDP Srbije", ističe Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Janoš Babić, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici, pozvao je vojvođanske Mađare da i ubuduće konkurišu za sredsrva koja je obezbedila Vlada Mađarske.

"Onima koji do sada nisu dobili sredstva, poručujem da ne gube nadu već ponovo pokušaju. Ovaj program traje tri godine, novca ima, a smatram da je veoma povoljan za našu zajednicu u Vojvodini", kaže Janoš Babić, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici.

Na jesen će biti raspisan novi konkurs na kome će biti odobreno još 30 odsto od pet milijardi forinti namenjenih za kreditiranje ove godine, a naredne , kao i 2018, Vlada Mađarske je za kreditiranje obezbedila po 7,5 milijardi forinti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.