Pitić: Ublažiti Bečki sporazum

Izvor: B92, Tanjug, 22.Feb.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitić: Ublažiti Bečki sporazum

Beograd -- Bečki sporazum je dao dobre rezultate, ali sada postoji prostor za određeno ublažavanje tog dogovora, kaže Goran Pitić.

Pitić, predsednik Upravnog odbora "Sosijete ženeral banke", podseća da je sporazum zaključen prošle godine, u vreme kada je zbog svetske ekonomske krize postojala kriza likvidnosti, ali da "novo vreme zahteva i nove ciljeve", odnosno određenu "relaksaciju" tog aranžmana.

Cela tekuća godina će, prema rečima Pitića, proteći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u znaku "rigidnije" primene Bečkog sporazuma, a ublažavanje će verovatno doći od 2011. godine, tako što bi bankama bilo ostavljeno više prostora da slobodna sredstva plasiraju kako žele.

"Mislim da se ide u pravcu koji je nagovešten, da će doći do određenih relaksacija kada je u pitanju obavezni nivo izloženosti banaka u odnosu na određene datume, i verovatno će to biti više prepušteno bankama", izjavio je on.

Pitić je istakao da je Bečki sporazum pokazao dobre rezultate jer je doprineo da se kriza likvidnosti bankarskog sektora ne prelije u realni sektor, a preduzećima, koja nisu imala problem nesolventnosti, omogućeno je da restrukturiraju dugove i da banke nastave da ih kreditiraju.

Bečki sporazum doprinosi makroekonomskoj stabilnosti

Predstavnici matica najvećih banaka u Srbiji, sastali su se 27. marta prošle godine, pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda (NNF) i Narodne banke Srbije (NBS), kada je dogovoreno da te banke zadrže nivo kreditne aktivnosti u Srbiji na nivou s kraja 2008. godine.

On je istakao da je taj sporazum doprineo i makroekonomskoj stabilnosti Srbije jer je garantovao prisustvo određene količine kapitala na tržištu, što je imalo pozitivne posledice i na kurs domaće valute.

"U većini banaka je stepen izloženosti bio na nivou predviđenim Bečkim sporazumom, ali čak i u teškoj godini nekoliko banaka, uključujući i 'Sosijete ženeral banku', imalo je neto izloženost veću nego što je bilo predvidjeno sporazumom", rekao je Pitić i najavio da i u ovoj godini ta banka planira da poveća obim kreditiranja u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ublažiti Bečki sporazum

Izvor: Glas javnosti, 21.Feb.2010, 12:22

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić smatra da je Bečki sporazum, kojim se većina banaka u Srbiji obavezala da u prošloj godini zadrži obim kreditiranja na nivou sa kraja 2008. godine, dao dobre rezultate, ali da sada postoji prostor za njegovo ublažavanje...Pitić...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.