Otkad nam prete otkazima radimo bolje

Izvor: S media, 05.Sep.2011, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkad nam prete otkazima radimo bolje

Prema izveštaju Ministarstva finansija, Srbija je ostvarila veću produktivnost od Rumunije i Bugarske, a u poslednje tri godine i od Makedonije, piše Pres.

Ekonomisti i privrednici ipak tvrde da je tome doprineo manji broj radnika koji ima posao i koji se grčevito bori za svoje radno mesto.

Šta da radite sa napornim šefom?

Produktivnost rada u Srbiji u prošloj godini povećana je za 2,8 procentnih poena i iznosila je 65 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prosečne produktivnosti u zemljama Evropske unije, navodi se u Izveštaju o razvoju Srbije 2010.

Kako se navodi u Izveštaju, Srbija je tako ostvarila veću produktivnost od Rumunije i Bugarske, a u poslednje tri godine i od Makedonije. Ekonomski stručnjaci pak upozoravaju da je ovaj rast samo druga strana medalje konstantnog pada broja zaposlenih i da, u stvari, sada za istu ili manju platu jedan radnik radi za trojicu.

Bambi Banat ostao bez 600.000 evra

Direktor kompanije Montera Dragan Kopčalić slaže se da je razlog rasta produktivnosti isključivo manji broj zaposlenih, jer je u poslednje dve godine više od 200.000 ljudi izgubilo posao. "S obzirom na to, oni koji su zadržali radna mesta sada su sigurno u grču da zadrže posao koji imaju, pa iako su im manje plate nego ranije, oni se ipak više trude", navodi Kopčalić.

Ekonomista Miroslav Zdravković rast produktivnosti rada u Srbiji vidi samo kao logičan sled okolnosti s obzirom na sve manji broj zaposlenih.

Narcisi su loši šefovi

"Ne znam kako je kod nas produktivnost 65 odsto u odnosu na zemlje EU, ako je rast BDP-a bio jedan odsto. Realno bi bilo da nam je produktivnost rada na nivou od 36 odsto u odnosu na EU, ali se brojka popela na čitavih 65 odsto zbog znatno manjeg broja radnika. Opet, onda bi prosečna plata trebalo da nam bude kao u zemljama EU, odnosno oko 1.600 evra, a ne ovih naših oko 400 evra", navodi Zdravković.

Ideje za investiranje dobija u kadi

Ipak, direktor koncerna Bambi Banat Miroslav Miletić kaže da, s obzirom na ukupno stanje u srpskoj privredi, 65 odsto produktivnosti u odnosu na prosek EU uopšte nije loše, već naprotiv.

(S media foto:B92)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Jedan radi za trojicu

Izvor: TvojPortal.com, 05.Sep.2011

/press online/ Zvanično - Prema izveštaju Ministarstva finansija, Srbija je ostvarila veću produktivnost od Rumunije i Bugarske, a u poslednje tri godine i od Makedonije. Sa terena - Ekonomisti i privrednici ipak tvrde da je tome doprineo manji broj radnika koji ima posao i koji se grčevito bori...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.