Novi pregovori o gasu 21.10.

Izvor: B92, 10.Okt.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pregovori o gasu 21.10.

Nova runda trojnih pregovora o gasu Rusije, Ukrajine i Evropske unije održaće se 21. oktobra u Berlinu, saopštilo je rusko ministarstvo energetike.

Evropska komisja je dobila saglasnost od Ukrajine i Rusije za održavanje trostranih pregovora 21. oktobra, potvrdio je Tasu zvanični predstavnik EK.

Prethodna runda pregovora je održana 26. septembra u Berlinu. Na tom sastanku, Ukrajina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i Rusije su pripremile novi paket sporazuma o regulisanju pitanja gasa koji mora da bude usaglašen sa vladama zemalja.

Suštinu novog paketa sporazuma saopštio je tada evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. Prema njemu, Ukrajina je dužna da do kraja godine plati 3,1 milijardu dolara na ime duga Gaspromu za već isporučeni gas.

Ruska kompanija će Ukrajini isporučiti pet milijardi kubnih metara obaveznih isporuka gasa i daće joj mogućnost za još pet milijardi kubika.

Cena isporuka će biti 385 dolara za hiljadu kubnih metara, što predstavlja popust od 100 dolara, koji je dat samo na šest meseci. Nakon uplate dve milijarde dolara i otplate starih računa, Gasprom će isporučiti Ukrajini najmanje pet milijardi kubnih metara i te isporuke će biti obavezne za obe strane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Norveška uvela nove sankcije Rusiji

Izvor: Press, 10.Okt.2014

Norveška se danas pridružila Evropskoj uniji u primeni najnovijeg paketa sankcija protiv Rusije, uvedenog 12. septembra, saopštilo je danas norveško Ministarstvo spoljnih poslova. . Norvešski Državni Savet je odobrio...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.