Norveška prva napušta FM radio

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Apr.2015, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška prva napušta FM radio

OSLO - Norveška će, čini se, biti prva svjetska zemlja koja će u potpunosti ugasiti FM radio i prebaciti se na digitalni DAB signal. Promjena će biti pokrenuta 11. siječnja 2017. godine, a procjenjuje se da bi sve radio stanice u Norveškoj na DAB-u trebale biti do kraja iste godine.

Najvažniji razlog prelaska na digitalni signal su manji troškovi održavanja – procjenjuje se da su do osam puta manji – a država će, veli službeni izvještaj norveškog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kulture, zbog ove promjene na godišnjoj bazi uštedjeti do 200 milijuna kruna. Osim toga, ovaj će potez slušateljima omogućiti praćenje većeg broja radio stanica.

DAB signal se u Norveškoj počeo koristiti prije 20 godina, a potpuni prelazak omogućava velika razvijenost zemlje i relativno mali broj stanovnika. Veće će države na potpuni prelazak na DAB pričekati još neko vrijeme, a o Hrvatskoj, vjerujemo, ne moramo ni pričati.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.