Niže carine na uvoz novih automobila iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže carine na uvoz novih automobila iz EU

BEOGRAD -

Carine na uvoz novih automobila iz Evropske unije od 1. januara su snižene sa pet na 2,5 odsto.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović rekao je da će sniženje carine uticati da cene jeftinijih automobila, do 10.000 evra, budu niže za oko 1,5 odsto ili između 100 i 150 evra.

On je kazao da je i to malo pojeftinjenje ranije bilo dovedeno u pitanje zbog ekološke takse za automobile od 12.000 dinara po toni koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uvedena krajem novembra i naglasio da su uvoznici dobili obećanje od Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja da će njena primena biti odložena za godinu dana.

"Zbog toga su niže cene jeftinijih automobila sasvim izvesne", naglasio je Petrović.

On je napomenuo da će carina na uvoz vozila van Evropske unije ostati 12,5 odsto.

Prema Petroviću, u Srbiji je od početka 2011. godine prodato ukupno jedva 29.000 vozila, što je pad od 30 odsto u odnosu na godinu pre.

On je podsetio da je u 2010. prodato 40.000 vozila, a 2008. "koja je bila reper stabilnosti tržišta" - 57.000 vozila, pa je jasno da su rezultati u 2011. poražavajući.

Prema njegovim rečima, uvoznici automobila, pored drastičnog pada prodaje vozila izazvanog padom kupovne moći građana, suočavaju i sa problemima "šume propisa" koji im otežavaju rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeftiniji automobili iz Evropske unije

Izvor: Radio 021, 02.Jan.2012

Carine na uvoz novih automobila iz Evropske unije od 1. januara su snižene sa pet na 2,5 odsto.

Nastavak na Radio 021...

Niže carine za automobile

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jan.2012

Carine na uvoz novih automobila iz Evropske unije snižene su sa pet na 2,5 odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Carine "padaju", cene ostaju iste

Izvor: B92, 03.Jan.2012, 00:00

Beograd -- U Srbiji bi od Nove godine trebalo da pojeftine uvozni mobilni telefoni, televizori, frižideri, jogurti, šaran, kozmetika,....Na te i još neke proizvode su naime, od 1. januara smanjene dažbine na uvoz. Potrošači se, međutim, ranijih godina nisu ovajdili od smanjenja nameta...Da li...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.