Mafija spasava svetske banke

Izvor: Politika, 08.Sep.2010, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafija spasava svetske banke

LONDON - Najnovija otkrića potvrđuju da su se u poslednjoj ekonomsko-finansijskoj krizi najbolje snašli mafijaši, koji su nestašicu gotovog novca u svetskim bankarskim tokovima, iskoristili da „operu” milijarde prljavih dolara i evra, koje najčešće stiču krijumčarenjem droge, oružja, trafikingom i drugim sumnjivim poslovima.

Londonski „Gardijan” tvrdi da je globalni finansijski sistem u nedavnoj krizi u svetu opstao zahvaljujući gotovom novcu organizovanog kriminala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Vodeće svetske banke, kojima je, u sadašnjoj ekonomsko-finansijskoj krizi očajnički bila potrebna gotovina, posegnule su za novcem mafije, pa je veći deo od neverovatnih 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom tokom vremena uključen u globalni ekonomski sistem. Prljavi novac je na taj način opran”, tvrdi londonski dnevnik.

Iako sve ovo zvuči neverovatno, nastavlja list, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih nacija koja se bori protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala u svetu.

Ogroman deo globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizovani kriminal - trgovnu oružjem, drogom i ljudima. Često se i ne u kojim sve svetskim poslovima obrću i mafijaške pare.

Britanski pisac Džon le Kare koga je novinar „Gardijana” posetio u njegovoj kući na Hampstedu, u severozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavere, ali da, uprkos tome, smatra da se pomenuti podaci namerno ne šire u javnost i dodaje da je ta neman sada tako velika da više niko neće moći da je savlada.

„Iza svakog velikog bogatstva stoji veliki zločin”, citira novinar „Gardijana” poznatu misao čuvenog francuskog pisca Balzaka, koja je očigledno i sada aktuelna.

Najnovija otkrića londonskog lista potvrđuju da vlade zemalja širom sveta treba da se uhvate u koštac - ne samo sa sitnim kriminalcima kako to najčešće čine - nego i sa „krupnim ribama”, organizovanim kriminalom koji obrće milione, milijarde dolara.

Koje su sve sume tačno u pitanju to niko tačno ne zna. Poznato je, međutim, da mafijašima najveće zarade donosi krijumčarenje narkotika i šverc oružja i ti sumnjivi poslovi se najčešće međusobno prepliću, što najbolje potvrđuje slučaj Avganistana, koji je, posle izbijanja rata, postao najveći proizvođač opijuma ne svetu. Preprodajom droge se finansiraju oružane operacije talibana kao i pripadnika Al Kaide Osame bin Ladena.

Tanjug

objavljeno: 08/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gardijan: Svetske banke opstale zahvaljujući mafijaškom novcu

Izvor: Blic, 08.Sep.2010

Najnovija otkrića potvrđuju da su se u poslednjoj ekonomsko-finansijskoj krzi najbolje snašli mafijaši, koji su nestašicu gotovog novca u svetskim bankarskim tokovima, iskoristili da "operu" milijarde prljavih dolara i evra, koje najčešće stiču krijumčarenjem droge, oružja, trafikingom i drugim...

Nastavak na Blic...

The Guardian: Mafija spasila svjetske banke

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Sep.2010

LONDON - Britanski Guardian piše da je globalni financijski sustav u nedavnoj ekonomskoj krizi opstao u najvećoj mjeri - zahvaljujući gotovom novcu organiziranog kriminala, prenosi BBC.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Gardijan: Svetske banke spasava - mafija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2010

LONDON -..Najnovija otkrića londonskog Gardijana potvrđuju da su se u poslednjoj ekonomsko-finansijskoj krizi najbolje snašli mafijaši, koji su nestašicu gotovog novca u svetskim bankarskim tokovima, iskoristili da "operu" milijarde prljavih dolara i evra, koje najčešće stiču krijumčarenjem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mafija spašava svetske banke

Izvor: Poslovni magazin, 09.Sep.2010, 01:41

Najnovija otkrića potvrđuju da su se u poslednjoj ekonomsko-finansijskoj krizi najbolje snašli mafijaši, koji su nestašicu gotovog novca u svetskim bankarskim tokovima, iskoristili da "operu" milijarde prljavih dolara i evra, koje najčešće stiču krijumčarenjem droge, oružja, trafikingom ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.