Intervencija i Narodne Banke Srbije: 40 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervencija i Narodne Banke Srbije: 40 miliona evra

BEOGRAD - Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 40 miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa i doprinela povećanju prometa na deviznom tržištu.

Centralna banka saopštila je da će, ukoliko bude potrebno, koristiti devizne rezerve, ali samo da bi uticala na dnevno prekomerno pomeranje kursa, a nikako da bi uticala na dugoročni trend, niti na nivo kursa, koji se formira na osnovu ponude i tražnje na deviznom tržištu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Od 11. maja do danas NBS je bila prisutna na deviznom tržištu samo četiri puta sa po tri miliona evra, i to dva puta na strani kupovine i dva puta na strani prodaje.

Intervencija od 3. oktobra

Tako je 3. oktobra, centralna banka na deviznom tržištu, pri prometu od 262 miliona evra, prodala tri miliona evra, vrativši tako na tržište deo deviza iz neto otkupa od menjača.

Dosadašnje učešće NBS na deviznom tržištu, na strani prodaje, bazirano je na devizama koje je ona neto otkupila po osnovu menjačkih poslova, a što je u pomenutom periodu iznos koji je veći od današnje intervencije.

Indikativni kurs evra, na osnovu trgovine na međubankarskom deviznom tržištu zakljčene do 12.30 sati, bio je danas 79,1321 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Slabljenje dinara

Srednji kurs evra sutra će najverovatnije biti iznad 79 dinara, a može se očekivati da će domaća valuta nastaviti da slabi i u sredu, izjavio je danas Tanjugu stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić.

Nikolić je ocenio da je glavni uzrok slabljenja domaće valute očekivanje banaka da će se smanjiti priliv kapitala u Srbiju po osnovu "kros border" kredita domaćih preduzeća, odnosno njihovog direktnog zaduživanja u inostranstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar gubi protiv evra

Izvor: RTS, 06.Okt.2008

Srednji kurs evra sutra će najverovatnije biti iznad 79 dinara, a može se očekivati da će domaća valuta nastaviti da slabi i u sredu. NBS interveniše. .Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 40 miliona evra, kako...

Nastavak na RTS...

NBS prodala evre da bi održala kurs dinara

Izvor: EMportal, 06.Okt.2008

Narodna banka Srbije prodala je 40 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa dinara i povećala promet na deviznom tržištu.

Nastavak na EMportal...

Dinar počeo da slabi

Izvor: B92, 06.Okt.2008

Beograd -- Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 40 miliona evra kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa... Ipak, dinar je oslabio prema evru za 1,25 odsto, a procenjuje se da će evro sutra vredeti više od 79 dinara. Najveća vrednost evra zabeležena...

Nastavak na B92...

Za evro sutra 1,5 dinara više

Izvor: Blic, 06.Okt.2008

Srednji kurs evra danas će iznositi 79,1725 dinara. Vrednost domaće valute posle višenedeljnog jačanja, juče je naglo pala, a intervencijom Narodne banke Srbije od 40 miliona evra na međubankarskom tržištu sprečena je prevelika oscilacija kursa dinara i povećan je promet.....NBS najavljuje...

Nastavak na Blic...

Nova intervencija Narodne banke

Izvor: B92, 07.Okt.2008, 02:37

Beograd -- Narodna banka Srbije ponovo je danas intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom deset miliona evra, rekao je guverner NBS Radovan Jelašić B92...Intervencija je usledila da bi se predupredila prekomerna dnevna oscilacija kursa zato što jučerašnja intervencija od 40 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.