Evrozona ispod očekivanja, ali i dalje rekordno

Izvor: B92, 15.Maj.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona ispod očekivanja, ali i dalje rekordno

Brisel -- Ekonomija evrozone je u prvom tromesečju ostvarila niži rast od prvobitno procenjenog, ali je i dalje reč o najbržoj stopi rasta za godinu dana.

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je u tri meseca zaključno sa martom porastao za 0,5 odsto, zahvaljujući pre svega boljim performansama Nemačke, najveće evropske ekonomije, javlja njujorška agencija "Blumberg".

To je, kako navodi "Blumberg", blago niže u odnosu na prvobitno procenjeni rast BDP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 0,6 odsto za taj kvartal.

Stopa privrednog rasta Nemačke je u tom periodu ubrzala na 0,7 odsto, što je najbrži tempo rasta za poslednje dve godine, i iznad projekcije "Blumbergovih" ekonomista od 0,6 odsto.

Italijanska privreda je porasla za 0,3 odsto, holandska za 0,5 odsto, dok je BDP Grčke pao za 0,4 odsto.

Nemačka je imala benefita od rekordno niske stope nezaposlenosti koja je podržala tražnju potrošača, dok su podsticaji Evropske centralne banke pomogli cikličnom oporavku čitave evrozone, navodi njujorška agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Niži rast ekonomije evrozone

Izvor: Capital.ba, 15.Maj.2016

BRISEL,  Ekonomija evrozone je u prvom tromjesečju ostvarila niži rast od prvobitno procjenjenog, ali je i dalje riječ o najbržoj stopi rasta za godinu dana. Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je u tri mjeseca zaključno sa martom porastao za 0,5 odsto, zahvaljujući prije svega boljim performansama...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.