Ekonomski periskop: Deflacija na vidiku!

Izvor: BKTV News, 15.Apr.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski periskop: Deflacija na vidiku!

Prosečna potrošačka korpa u februaru je iznosila 65.718,72 dinara i za njeno pokriće bilo je potrebna jedna i po prosečna zarada, dok se za onu minimalnu izdvajalo dve trećine plate. Ishrana odnosi oko 70 odsto prosečne zarade, a 16,7 odsto mesečnih primanja domaćinstvo daje na „stanovanje“, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U realnosti troškovi stanovanja su preko 25 odsto zarade. Porodici ostaje pet do deset odsto, a čest je slučaj da ponestanu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sredstva za kupovinu odeće, obuće, kućnih aparata… O zadovoljenju kulturnih potreba da ne govorimo. Građani Srbije se bore „za goli život“!
Ukoliko se u kratkom roku budu primenili novi zakoni o radu, stečaju i privatizaciji, uz veliko povećanje poreza, Srbija će za manje od pola godine biti u kolapsu. Posebno upozorenje stiže iz Unije poslodavaca oko poreza na imovinu. Unija poslodavaca Srbije zatražila je od Vlade i lokalnih samouprava da snize porez na imovinu. Ukoliko do toga ne dođe, preveliki porez može dovesti do gubitka između 25.000 i 30.000 radnih mesta do kraja godine. Hiljade preduzeća i preduzetnika dobile su nova rešenja na ime poreza na imovinu, koja su uvećana od 80 odsto do čak 36 puta, odnosno 3.620 odsto.
„Kroz višestruko povećanje poreza na imovinu opštine su stvorile neravnopravne uslove poslovanja za preduzeća, jer porez na imovinu nije svuda povećavan u istom iznosu“, kaže Nebojša Atanacković, predsednik UPS. Smanjenje plata u javnom sektoru za 10 do 15 odsto, uz povećanje poreza na imovinu smanjuje kupovnu moć građana kao i zapošljavanje u privatnom sektoru.
Otpuštanje 10 do 20 odsto zaposlenih iz javnih preduzeća po uputstvu MMF i potreba da se višak iz javnog sektora zaposli u privatnom, uz poreske i druge olakšice može biti i veliki problem za preduzetnike zbog radnih i profesionalnih navika zaposlenih u javnom sektoru i neprilagođenosti zapošljavanju u privatnom sektoru. Građani Srbije danas žive na „ivici“ stalne zaduženosti. Zato treba očekivati oštrije mere banaka u izdavanju čekova građana, tako da se može očekivati kriza „keša“ u Srbiji, snižavanje cena roba i nestašica novca. To je put u deflaciju i pad kupovne moći građana. Nova vlada biće na teškoj muci da ispoštuje zahteve MMF-a, a sve teža ekonomska situacija u državi preti da dovede do socijalnih potresa.
Kresović Tomislav
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.