Dodik: Ako RS ne vrate nadležnosti, idemo na referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ako RS ne vrate nadležnosti, idemo na referendum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će odluka o referendumu sigurno biti doneta ukoliko do kraja 2017. godine ne budu vraćene nadležnosti RS koje su joj garantovane Dejtonskim sporazumom, a potom "odlukama visokih predstavnika otete i prenete na federalnu vlast Bosne i Hercegovine".

"Republika Srpska će legalizovati svoje pravo na referendum na kojem će se odlučivati o statusu. Zašto Srbi ne bi imali to pravo, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su imali građani Škotske? Uveren sam da će referenduma biti. Mi nikakve koristi od BiH nemamo,već samo štetu i ekonomsku i političku, a posebno u kontekstu priče o radikalnom islamu", istakao je Dodik u emisiji "Pravi ugao" autorke Ljubice Gojgić koja je danas premijerno emitovana na RTV-u.

On je kazao da ne kalkuliše pitanjem referenduma, već da tome pristupa odgovorno, te ocenio da taj čin podrazumeva veliku promišljenost. Poručio je i da Srbi ne smeju da se odreknu tog prava.

"Mi smo u RS doneli zakon o referendumu, tako da Skupština može da donese tu odluku", kazao je on, dodajući da referendum može sprovesti već danas, ali da on nije avanturista.

Dodik je kazao i da "nekim američkim diplomatama RS služi kao meta za potkusirivanje", ali da on to neće dopustiti.

"Oni žele da imaju jedan prostor na svetu gde su dobri s Muslimanima, a da mi budemo kolateralna šteta", smatra on.

Upitan zbog čega svaku kritiku na njegov račun tumači kao napad na RS, Dodik je kazao da se takve kritike u velikoj meri poklapaju sa takvim tumačenjem, odnosno da im je cilj prenošenje nadležnosti na federalnu vlast te "dovođenje na vlast u RS nekih servilnijih ljudi".

Dodik je rekao da je uprkos nedavnom terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku uveren u stabilnost Republike Srpske.

"Imamo organizovanu policiju i agenciju koja ima poverenje građana i vlasti, ali i uvažavanje partnera u okruženju. Ja sam ponosan na policiju RS, a pokazalo se i u Zvorniku da je na taj napad je izuzetno brzo reagovano", kazao je on.

Ocenio je, međutim, da na nivou BiH sistem policije i obaveštajnih agencija "nije na nivou", jer, kako je naveo posle rata nije uspostavljena adekvatna saradnja u tom pogledu.

"Mi nemamo nikakvu korist od tih obaveštajnih službi na federalnom novu, one su više konektovane sa stranim službama. U rat u BiH došlo je 4.800 ratnika islamista... Posle rata, postojala je obaveza organa vlasti da se oni izbace iz Bosne, ali su mnogi ipak ostali. To dovoljno govori...", naveo je on.

Dodik je rekao i da su "namerno otete nadležnosti RS u obaveštajnom radu i prenete na federalni nivo".

"Visoki predstavnik nametnuo je zakon o obaveštajnoj službi i ukinuo agenciju RS, te formirao federalnu agenciju, u kojoj je dominantna muslimanska obaveštajna služba. Uz to, političari iz Sarajeva ne žele da se uključe u borbu protiv radikalnog islama", tvrdi Dodik.

Predsednik RS kazao je da ne može da isključi mogućnost novih napada, ali je poručio da će "u tom slučaju to još više okupiti srpsko stanovništvu u borbi za slobodu". Dodik je kazao da je u ovom napadu "birana meta napada - policija Republike Srpske".

"I neće mi neko reći da to nije napad na Republiku Srpsku", istakao je, dodajući da su "sarajevski političari zatvarali oči pred najezdom islamskog radikalizma".

Prema njegovim rečima, BiH je prva u Evropi po broju ljud koji odlaze da ratuju za radikalni islam, navodeći da policija ima podatke da je oko 3.400 ljudi iz Bosne i Hercegovine na ratištima po svetu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dodik: RS ima samo štetu od BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015

BEOGRAD - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS ima samo štetu od BiH i da će realizovati svoje pravo na referendum o samostalnosti ako se do kraja 2017. godine ne uspostavi poštovanje ustavne strukture u BiH..."Srpska će legalizovati i legalizuje svoje pravo na to da može da iskaže svoju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.