Đilas:Poljoprivreda za brz oporavak

Izvor: B92, 11.Jun.2013, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas:Poljoprivreda za brz oporavak

Beograd -- Poljoprivreda je najveća šansa Srbije za brži oporavak i zapošljavanje ljudi, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Đilas je obišao sistem za navodnjavanje u opštini Grocka i rekao da je taj projekat grad započeo pre tri godine, kako bi se voda iz Dunava iskoristila za navodnjavanje na teritoriji cele Grocke.

"Prvi deo projekta je završen. Gotove su pumpe na Dunavu i prvi rezervoar", rekao je Đilas i dodao da se u prvoj fazi može navodnjavati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 600 hektara, a u sledeće dve faze još 1.600 hektara.

On je naveo da se zbog tog sistema navodnjavanja očekuje povećanje prinosa za 50 odsto, ali i povećanje cene poljoprivrednih proizvoda.

Đilas je precizirao da će prvih godinu dana navodnjavanje biti besplatno kako bi proizvođači mogli da procene koliku će im korist doneti.

"Ukoliko sistemu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) pomognemo voćarske plantaže i ovde individualne proizvođače dobićemo mogućnost da ovaj deo Beograda hrani ne samo Srbiju, već da imamo i za izvoz", kazao je Đilas.

Da je poljoprivreda najveća šanse Srbije, rekao je i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Prema njegovim rečima, naročitio je važno voćarstvo zbog šanse za izvoz.

On je dodao da će sistem navodnjavanja povećati prihode po hektaru za 5.000 do 10.000 evra, a pošto ukpno može da zaliva 600 hektara u prvoj fazi, to znači da će očekivani prihod biti povećan za ukupno pet miliona evra.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković izjavio je da grad sa 80 odsto subvencioniše kupovinu protivgradnih mreža, plastenika i sistema za navodnjavanje i grejanje i dodao da će se davati podsticaji i za osiguranje poljoprivrednih proizvođača i pomoći lokalnim samoupravama za nabavku protivgradnih raketa.

Janković je kazao da će naredne godine cena korišćenja sistema za navodnjavanje biti 6.000 dinara mesečno po hektaru, odnosno 72.000 dinara godišnje po hektaru.

Prema njegovim rečima, sistem za navodnjavanje je dug 7,5 kilometara i do sada se za njegovo korišćenje prijavilo 208 proizvođača.

Očekivani broj korisnika u prvoj fazi rada sistema, na površini od 600 hektara, iznosi oko 1.200 poljoprivrednika. Sistem za navodnjavanje uključuje naselja: Grocka, Begaljica, Brestovik, Pudarci, Kamednol, Umčari, Dražanj.

Sistem za navodnjavanje je predat Vodoprivrednom preduzeću Beogradvode koje zaključuje ugovore sa korisnicima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas:Poljoprivreda za brz oporavak

Izvor: B92, 11.Jun.2013

Beograd -- Poljoprivreda je najveća šansa Srbije za brži oporavak i zapošljavanje ljudi, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas...Đilas je obišao sistem za navodnjavanje u opštini Grocka i rekao da je taj projekat grad započeo pre tri godine, kako bi se voda iz Dunava iskoristila za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.