Dinkić: Potrošnja nas spasava

Izvor: B92, Beta, 12.Mar.2010, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Potrošnja nas spasava

Mlađan Dinkić (Beta)

Beograd -- Rate za nove gotovinske kredite koji treba da podstaknu tražnju građana biće u prvoj godini samo 2 500 dinara, kaže za Novosti ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Keš krediti koji će uskoro biti dostupni građanima niže i srednje klase samo su dopunska mera za povećanje tražnje. Krediti će biti isključivo u dinarima, na tri godine i poček od godinu dana. Cilj nam je da kamata na ove dinarske pozajmice bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osam odsto, a maksimalni iznos koji će moći da se podigne biće 300.000 dinara", kaže ministar Dinkić.

Za ove kredite će moći da konkurišu svi zaposleni, ali i registrovani poljoprivrednici. Prema računicama Vlade, ukoliko se uzme svih 300.000 kredita, građani će prve godine plaćati do 2.500 dinara, a nakon toga između 13 i 14 000 dinara mesečno.

Ministar kaže da obim ovih kredita neće biti tako veliki da bi mogao da doprinese inflaciji.

„Računa se da će poslovne banke dati keš kredite po ovom programu u ukupnom iznosu od 10 milijardi dinara, dok će subvencija države biti pet odsto. Jasno je da će se, pri odobravanju ovih pozajmica, pratiti određena dinamika, odnosno da kompletan paket neće biti dostupan u isto vreme", kaže Dinkić.

On smatra da će Srbija na novom modelu privrednog rasta morati brižljivo da radi u narednim godinama. Ministar dodaje da treba poraditi na povećanju domaće tražnje.

„Verujem da je vreme da primenimo agresivniji model. Potrebno je podići kupovnu moć građana, ali i mnogo intenzivnije pristupiti izgradnji puteva u Srbiji. Očekujemo da, sa početkom građevinske sezone, krenu radovi na izgradnji 110 kilometara severnog dela Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada i takozvanog ”Ipsilon” kraka od Subotice do Kelebije. Kreće i izgradnja autoputa, koji je finansiran sredstvima Svetske i evropskih banaka, na delu od Dimitrovgrada ka Nišu i od Leskovca ka makedonskoj granici. Srbija gradi i autoput od Beograda ka Čačku i u maju kreću radovi na prvoj deonici od glavnog grada do Ljiga", kaže Dinkić.

Pokazalo se da najveći problem za početak gradnje krupnih infrastrukturnih objekata nije bio novac, već činjenica da za ove poslove ne postoje dobri i kvalitetni projekti, dodaje on.

„Zato je Vlada i odlučila da u maju raspiše javni poziv kojim će obezbediti učešće tri ozbiljne kompanije koje će se baviti upravljanjem projekata izgradnje autoputeva u Srbiji. One će raditi na samom projektovanju, prikupljanju tenderske dokumentacije, ali će izvoditi i nadzor nad izgradnjom autoputeva", kaže Dinkić.

On smatra da će tako posao izgradnje infrastrukturnih objekata biti brži i kvalitetniji.

"Za projekte koji su trenutno aktuelni te poslove radi državna kompanija Koridor 10, dok će autoput Beograd - Čačak nadgledati 'Putevi Srbije'. Menadžment kompanije koju izaberemo na tenderu u maju baviće se pripremom dokumentacije za puteve koje ćemo graditi naredne godine", kaže Dinkić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrošnja nas spasava

Izvor: Večernje novosti, 11.Mar.2010, 21:15

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, otkriva detalje novog kredita koji treba da podstakne tražnju građana: Rata za keš kredite u prvoj godini samo 2.500 dinara. Kupovna moć i izgradnja puteva glavni podstrek privredi. Kreditima nećemo podstaći inflaciju

Nastavak na Večernje novosti...

Keš krediti za veću potrošnju

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2010

Rate za nove keš kredite, uz subvenciju države treba da podstaknu tražnju građana, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Nastavak na Radio 021...

Gotovina na zajam za osam odsto godišnje

Izvor: Krediti.rs, 12.Mar.2010

Banke u Srbiji bi uskoro trebalo da počnu sa odobravanjem subvencionisanih dinarskih gotovinskih kredita, čija će kamatna stopa iznositi oko osam odsto godišnje. Pregovaramo sa Narodnom bankom Srbije kako bi se povećao limit sa 30 na 50 odsto opterećenosti plate svim kreditnim zaduženjima, najavljuje...

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.