Dajmler razmatra preuzimanje Kamaza

Izvor: B92, 26.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajmler razmatra preuzimanje Kamaza

Štutgart -- Nemačka auto industrija Dajmler razmatra preuzimanje velikog dela akcija ruske fabrike teških kamiona Kamaz.

Jedna od najpoznatijih marki Dajmlera je Mercedes

U okviru plana za proširenje na tržišta u razvoju, ta fabrika je, kako je saopštio Dajmler, izabrana za "ekskuzivnog pregovaračkog partnera" posle inicijalnih razgovora sa investicionom kompanijom "Trojka dijalog" koja poseduje 42 odsto akcija Kamaza i želi da ih proda.

Dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Kamazu omogućio bi dvema firmama "da ujedine razvojne, proizvođačke i prodajne sposobnosti", navedeno je u saopštenju, koje je prenela algencija DPA, uz napomenu da će konačna odluka, kako je najavljeno, biti doneta do kraja godine.

Nemačka kompanija je podsetila da je rusko tržište jedno od tržišta za privredna vozila sa najećim potencijalom za rast, od čak 20 odsto u toku naredne dve godine. Rusija je i najveće evropsko tržište kamiona, na kojem Kamaz ostvaruje udeo od čak 30 odsto, a tržišna kapitalizacija ruske kompanije iznosi oko 4 milijardi dolara, piše Reuters.

Kamaz je vodeći prodavac teških kamiona u Rusiji, gde je prošle godine prodao više od 53.000 vozila, ostvarivši prihod od 3,8 milijardi dolara. Ruska fabrika je takođe najveći regionalni izvoznik, sa 25 odsto proizvodnje, prvenstveno na tržište Kazahstana, Ukrajine i ostatka Azije.

Prema sadašnjoj ceni deonica Kamaza, navedena akvizicija Dajmler bi koštala oko 1,7 milijardi dolara. Analitičari smatraju da je ova transakcija strateški izuzetno isplativa za nemačkog autoproizvođača jer je na ruskom tržištu do sada imao samo ograničenu prisutnost.

Izvori upoznati s planovima Daimlera izjavili su da će službenu ponudu uputiti do sredine septembra. Čelnici nemačke kompanije očekuju da će tom akvizicijom poboljšati poslovne rezultate nakon što su u drugom tromesečju ove godine zabeležili pad profita od 25 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Dajmler" bi da kupi "Kamaz"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008

ŠTUTGART - U okviru plana za proširenje na tržišta u razvoju, nemačka auto industrija "Dajmler" razmatra preuzimanje velikog dela akcija ruske fabrike teških kamiona "Kamaz"...Ta fabrika je, kako je saopštio "Dajmler", izabrana za "ekskuzivnog pregovaračkog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.