Dajmler bi da kupi Kamaz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dajmler" bi da kupi "Kamaz"

ŠTUTGART - U okviru plana za proširenje na tržišta u razvoju, nemačka auto industrija "Dajmler" razmatra preuzimanje velikog dela akcija ruske fabrike teških kamiona "Kamaz".

Ta fabrika je, kako je saopštio "Dajmler", izabrana za "ekskuzivnog pregovaračkog partnera" posle inicijalnih razgovora sa investicionom kompanijom "Trojka dijalog" koja poseduje 42 odsto akcija "Kamaza" i želi da ih proda.

Dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o "Kamaz" omogućio bi dvema firmama "da ujedine razvojne, proizvođačke i prodajne sposobnosti", navedeno je u saopštenju, koje je prenela algencija DPA, uz napomenu da će konačna odluka, kako je najavljeno, biti doneta do kraja godine.

Nemačka kompanija je podsetila da je rusko tržište jedno od tržiošta za privredna vozila sa najećim potencijalom za rast, od čak 20 odsto u toku naredne dve godine. Rusija je već najveće evropsko tržište kamiona.

"Kamaz" je vodeći prodavac teških kamiona u Rusiji, gde je prošle godine prodao više od 53.000 vozila, ostvarivši prihod od 3,8 milijardi dolara i učešće na tržištu od 30 odsto. Ruska fabrika je takođe najveći regionalni izvoznik, sa 25 odsto proizvodnje, prvenstveno na tržište Kazahstana, Ukrajine i ostatka Azije.

"Dajlmer traks" je prodao 1.300 svojih vozila u Rusiji prošle godine, što je za 58 procenata više nego 2006. Predsednik "Trojka dijaloga" Andrej Šaronov je ovog meseca objavio da želi da svoj deo akcija u Kamazu proda "Dajmleru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.