Čadež: Inicijativa za povećanje izvoza suvih šljiva u Tursku

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Inicijativa za povećanje izvoza suvih šljiva u Tursku

Privredna komora Srbije pokrenuće inicijativu da se već na prvom mešovitom komitetu razgovara o povećanju kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, prilikom posete valjevskim kompanijama "Agranela", "Vali" i "Valjevskoj pivari" naglasio da je sadašnja kvota - količina od 200 tona, oslobođena plaćanja posebnih dažbina, ispod izvoznih potencijala domaćih proizvođača na tursko tržište.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Trenutno izvozimo više nego što su nam dozvoljene kvote i sada želimo da povećamo te količine koje bez carina možemo da izvezemo na tursko tržište i čini mi se da su šanse dosta dobre da to ostvarimo", smatra Čadež.

Dodaje da kapaciteti postoje, a kao veoma važno ističe postojanje spremnosti kompanije "Agranela" da povede i druge manje kompanije sa sobom, da im prenese znanje, otvori tržište i plasman.

"PKS je takođe tu da ih poveže sa inostranim parnterima, da bi mogli da multiplikujemo njihov efekat uspeha i to treba da radimo", rekao je Čadež u proizvodnom pogonu "Agranele", koja se bavi proizvodnjom i preradom domaćeg voća, pre svega suvih šljiva i 96 odsto proizvodenog izvozi na tržišta EU, CEFTA, Ruske federacije i Bliskog istoka.

Tehnički direktor kompanije "Agranela" Milorad Tomić istakao je da njegova kompanija radi punim kapacitetom od 1.400 tona, te da PKS može da im pomogne u smislu povećanja kvota na turskom i tržištu Bliskog istoka.

"Može da nam pomogne i u smislu radne snage, pošto je naš posao praktično sezonskog karaktera, imamo problema sa radnom snagom", rekao je Tomić.

Pored "Agranele", predsednik PKS posetio je i najveću italijansku proizvodnu investiciju i jednog od najvećih izvoznika Kolubarskog i Mačvanskog okruga, fabriku "Vali", koja je u vlasništvu kompanije Golden lejdi i istakao da je to sjajan primer kada investitor dođe i uspešno se "primi" u jedan region.

"Onda se razmišlja o daljim investicijama. Posle Valjeva, otvorili su praktično duplo veću proizvodnju u Loznici, jako dobro rade. Najviše smo razgovarali o tome da se tržište u Rusiji praktično polako stabilizovalo za izvoz koji je bio znatno opao posle valutne krize u toj zemlji i sad ponovo raste", rekao je Čadež.

Predsednik PKS je, prilikom posete Valjevskoj pivari, koja je posle raskinutog ugovora o privatizaciji, postala stopostotno državno preduzeće, naglasio da je od pre neki dan Valjevsko pivo po prvi put otišlo na tržište SAD.

Dodao je da je sa menadžmentom pivare razgovarao o kargo usluzi Aerodroma Nikola Tesla i Er Srbije, koja će, kako je istakao uprostiti izvoz i pomoći kompanijama poput Valjevske pivare.

"Kargo servis će funkcionisati od otvaranja direktnih letova za SAD, biće mnogo lakše, jednostavnije, povoljnije i čini mi se da će to i Valjevskoj pivari i te kako koristiti", rekao je Čadež, istakavši da u razgovoru sa svim privrednicima sakuplja inicijative, kao i da će vrlo brzo sa njima izaći, kako bi se prevazišli problemi sa kojima se privrednicima svakodnevno suočavaju.

Direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac naveo je da njegovo preduzeće trenutno ima 197 zaposlenih, kao i da od 2010. ima stalni trend rasta u fizičkom obimu proizvodnje, te da je danas dostigla nivo od oko 100.000 hektolitara, što je, ističe, u odnosu na poslednje tri godine, porast od oko 20 odsto.

Podvukao je da je krenuo izvoz u SAD i dodao da njegova pivara mora da traži mogućnosti kako da reši neke jako bitne tehnološke celine, o čemu je razgovarao sa predsednikom PKS.

Nakon posete kompanijama, Čadež je privrednicima regiona - članovima Skupštine Regionalne privredne komore Valjevo govorio o daljim koracima u modernizaciji i izgradnji jedinstvenog komorskog sistema Srbije, čiji je sastavni deo približavanje komorskih servisa privredi -  spuštanjem javnih ovlašćenja i komorskih usluga na nivo regionalnih komora.

"Sada ulazimo u drugu fazu reorganizacije komorskog sistema, posle jednog ozbiljnog posla koji smo prešli u reorganizaciji, optimizaciji PKS. Trenutno imamo trećinu manje zaposlenih, nego kada smo počeli proces, iz prostog razloga, jer sada, posle usvajana zakona sledi stvaranje jedne celine, novog komorskog sistema Srbije, sa osnovim ciljem da PKS bude tamo gde su privrednici", naglasio je Čadež.

Objašnjava da je bitno da privreda, preduzeća, dobijaju usluge i servise, koje recimo, trenuto mogu da dobiju samo u Beogradu, dobijaju tamo gde jesu- u Valjevu, Čačku, Nišu, gde god da se nalaze.

Čadež je kao važan uslov za razvijanje privrede naveo političku stabilnost i rekao da se to videlo u prethodnom periodu.

"Vide se polako i rezultati tog rada. Sada je važno da se politička stabilnost nastavi. Nije samo ona važna u jednoj zemlji, važno je da vlada u čitavom regionu", rekao je Čadež.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako Turci odobre, Srbija spremna za "napad"

Izvor: B92, 22.Apr.2016

Valjevo -- PKS će pokrenuti inicijativu da se na prvom mešovitom komitetu za ekonomsku saradnju sa Turskom razgovara o povećanju kvota za izvoz suvih šljiva na to tržište...Kako se navodi u saopštenju PKS, sadašnja količina šljiva od 200 tona koje se izvoze u Tursku oslobođena je plaćanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.