Blago smanjenje nivoa dinarizacije

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago smanjenje nivoa dinarizacije

Beograd -- Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije na kraju juna 2011. je iznosio 31,4 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Taj stepen se meri učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima odobrenim privredi i stanovništvu.

U odnosu na kraj marta i prethodnog kvartala, taj pokazatelj je smanjen za 0,4 procentnih poena, dok je u odnosu na isti mesec 2010. povećan za 4,7 procentnih poena, navedeno je u izveštaju NBS o dinarizaciji.

Ukupni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plasmani privredi i stanovništvu su u drugom tromesečju ove godine povećani sa 1.602,1 milijardi dinara na kraju marta, na 1.639,4 milijardi na kraju juna. Od ukupno ostvarenog rasta, na rast dinarskih plasmana privredi i stanovništvu odnosi se 4,7 milijardi.

Stepen dinarizacije je i u drugom tromesečju nešto veći kod privrede - 31,9 odsto, nego kod stanovništva - 30,5 odsto, s tim što je kod stanovništva u odnosu na prethodni kvartal zabeleženo povećanje za 1,1 procentnih poena, a kod privrede smanjenje za 1,3 procentna poena.

Na smanjenje stepena dinarizacije kod sektora privrede uticala je stagnacija u odobravanju subvencionisanih kredita za likvidnost u junu, budući da su sredstva za subvencionisanje kamate na ove kredite potrošena već u maju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjena aktiva davalaca lizinga

Izvor: B92, 03.Sep.2011

Beograd -- Ukupna bilansna aktiva davalaca lizniga u Srbiji bila je poslednjeg dana juna 84,3 milijarde dinara, za 14,7 odsto manja nego na kraju prošle godine...Najveći deo aktive i pasive davalaca lizinga odnosi se na sredstva i obaveze u stranoj valuti ili indeksirano valutnom klauzulom - 91,2 odsto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.