Azijska tržišta: Oporavak indeksa nakon tri dana gubitaka

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Avg.2017, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oporavak indeksa nakon tri dana gubitaka

TOKIO - Na azijskim burzama u ponedjeljak najvažniji indeksi su ojačali, izuzev japanskog Nikkeia, prekinuvši trodnevni negativni niz tijekom kojeg su ukupno pali tri posto, no investitori su i dalje na oprezu zbog mogućeg daljnjeg rasta geopolitičkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros je u plusu 0,7 posto. Taj indeks padao je protekla tri trgovinska dana zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izgubivši 3 posto.

Južnokorejski Kospi jutros je u plusu 0,4 posto, indeks burze u Hong Kongu 0,8 posto, a u Šangaju 0,2 posto. Istodobno, Tokijski Nikkei u minusu je 1 posto, ponajviše zbog snažnog tečaja jena, što negativno utječe na prihode izvoznih japanskih kompanija jer poskupljuje njihovu robu na inozemnim tržištima.

Unatoč oporavku većine azijskih burzi, geopolitički rizici vjerojatno će i dalje ostati ključna tema u kratkom roku, smatraju analitičari. Navode da Sjeverna Koreja utorak slavi Dan oslobođenja, kojim označava završetak japanske vladavine, a investitori su napeti i uoči 21. kolovoza, kada će započeti održavanje redovite godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe.

"Zbog opreza u vezi daljnje moguće eskalacije oko Sjeverne Koreje, očekuje se daljnji pad cijena dionica, dok bi jen mogao nastaviti aprecirati", procjenjuje Masafumi Yamamoto, valutni strateg pri Mizuho Securitiesu u Tokiju.

Tečaj jena u vrijeme geopolitičkih napetosti raste, jer japanski investiori tada povlače imovinu u zemlju. S dolarom se tako jutros trguje po tečaju od 109,37 jena, nakon što je u petak dotaknuo 108,72 jena, najnižu razinu od 20. travnja.

Stabilna je i cijena zlata, još jednog sigurnog utočišta za kapital u nemirnim vremenima. Spot cijena unce zlata jutros iznosi 1.287 dolara te se tako kreće oko najviše razine u zadnja dva mjeseca od 1.291 dolar, koliko je iznosila u petak.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijske berze: Oporavak tržištva nakon tri dana gubitka

Izvor: Capital.ba, 14.Avg.2017

TOKIO – Na azijskim berzama u ponedjeljak najvažniji indeksi su ojačali, izuzev japanskog Nikkeia, prekinuvši trodnevni negativni niz tokom kojeg su ukupno pali tri odsto, ali investitori su i dalje na oprezu zbog mogućeg daljnjeg rasta geopolitičkih napetosti oko Sjeverne Koreje. MSCI indeks...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.