Auto-gas poskupljuje na 80 dinara?

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-gas poskupljuje na 80 dinara?

Beograd -- Rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama nastavljen je novim poskupljenjem posle kog će koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i svih 80 dinara.

Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem.

Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG "popne" na - 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Ovo je, ujedno, i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cena tokom samo mesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupeo 32 odsto.

Uskoro poskupljuje i benzin

Procenat promene u formuli za određivanje cene benzina u četvrtak je bio tri odsto, a cena goriva povećava se kada dostigne 3,5. Sirova nafta u četvrtak je na svetskom tržištu "skočila” na 87 dolara po barelu, a razlika u kursu dinara i dolara povećava se poslednjih dana. Upućeni pričaju da bi sledeće poskupljenje benzina trebalo da bude od četiri do pet dinara po litru.

"Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa", kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica i dodaje da će se, ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cena popeti na 80 dinara po litru.

Tatić navodi da "jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj".

Inače, iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.

Prema rečima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Auto-gas skuplji dva dinara

Izvor: Capital.ba, 03.Dec.2010

BEOGRAD, Poskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedjelje. Na svim pumpama “OMV”, osim u Šapcu i Kruševcu, cijena TNG od utorka je 71,5 dinara po litru, što je “skok” od dva dinara. Novi talas povećanja cijena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno...

Nastavak na Capital.ba...

Poskupljuje auto-gas

Izvor: Mondo, 03.Dec.2010

Nastavljen rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama koji će od utorka koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i 80 dinara.

Nastavak na Mondo...

Auto-gas sve skuplji i skuplji

Izvor: KruNet.net, 03.Dec.2010

POSKUPLJENJE tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedelje. Na svim pumpama “OMV”, osim u Šapcu i Kruševcu, cena TNG od utorka je 71,5 dinara po litru, što je “skok” od dva dinara. Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju...

Nastavak na KruNet.net...

Nastavljen rast cena tečnog naftnog gasa

Izvor: AutoBlog, 03.Dec.2010

Preuzeto sa : Novosti.rs  Nastavljen rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama koji će od utorka koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i 80 dinaraPoskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedelje. Na svim pumpama "OMV", osim u Šapcu i Kruševcu, cena TNG od utorka...

Nastavak na AutoBlog...

Rastu cene tečnog naftnog gasa

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Dec.2010, 00:37

Poskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedelje pa će od utorka na pumpama koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i 80 dinara. Nakon četvrtog poskupljenja cena tokom samo mesec dana povećala se za 13 dinara,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.