Capital.ba

Auto-gas skuplji dva dinara

03.12.2010. / 8:10

BEOGRAD, Poskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedjelje. Na svim pumpama “OMV”, osim u Šapcu i Kruševcu, cijena TNG od utorka je 71,5 dinara po litru, što je “skok” od dva dinara. Novi talas povećanja cijena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju cijenu u skladu s tržištem. Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG “popne” na – 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cijene TNG, kao što je slučaj kod benzina.
Ovo je, ujedno, bilo i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cijena tokom samo mjesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupio 32 odsto.
– Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa – kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica. – Ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cijena će se popeti na 80 dinara po litru. Jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cijena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.
Iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.
Prema riječima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cijena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cijene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Benzin pred poskupljenjem?
Procenat promjene u formuli za određivanje cijene benzina u četvrtak je bio tri odsto, a cijena goriva povećava se kada dostigne 3,5. Sirova nafta u četvrtak je na svjetskom tržištu “skočila” na 87 dolara po barelu, a razlika u kursu dinara i dolara povećava se posljednjih dana. Upućeni pričaju da bi sljedeće poskupljenje benzina trebalo da bude od četiri do pet dinara po litru. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!