Albanija: Srpske firme dobrodošle

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija: Srpske firme dobrodošle

Beograd -- U Albaniji postoji sve veća tražnja za poljomehanizacijom, građevinskim mašinama i materijalima i srpske firme su dobrodošle na to rastuće tržište.

To je istaknuto u Privrednoj komori Srbije, na sednici sekcije za Albaniju.

Ambasador Albanije u Srbiji Špetim Čauši je, na sednici koju je organizovao Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, pozvao dve zemlje da unaprede ekonomsku saradnju.

Čauši je istakao da albanska ekonomija obećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svim investitorima pravedno i otvoreno tržište, koje funkcioniše po evropskim standardima dodajući da ekonomski odnosi treba budu prioriteni i bez predrasuda, u cilju daljeg napretka u približavanju Evropskoj uniji Albanije i Srbije.

Direktor PKS Miloš Jelić je izjavio da je razmena roba između dve zemlje nedovoljna i naveo da postoji neravnoteža u robnoj razmeni, jer u ukupnom srpskom izvozu Albanija učestvuje sa jedan odsto, a uvozu 0,1 odsto, dok je u ukupnom albanskom uvozu Srbija prisutna sa 4,7 odsto i izvozu 8,3 odsto.

"Ovaj susret je ohrabrujući za unapređenje saradnje dve zemlje u cilju obostranih interesa, a regionalna saradnja je neophodna za napredovanje ka evropskim integracijama", rekao je on.

Čauši je naveo da je Albanija u prethodnom periodu postigla velike promene usmerene ka razvoju tržišta i sprovela liberalizacija cena i trgovine, privatizovala strateške sektore, kao što su telekomunikacije, bankarski i osiguravajući sektor, energetiku..., a preduzete su i fiskalne i monetarne reforme.

Vlada Albanije je, prema njegovim rečima, prepoznala važnu ulogu infrastrukture u promociji stranih investicija i modernizovala puteve i luke uz pomoć javno - privatnih partnerstava.

"Povećanje učešća stranih kompanija na albanskom tržištu je jasan pokazatelj povoljnih uslova za strane direktne investicije", istakao je ambasador Albanije navodeći da u toj zemlji nije potrebna preliminarna dozvola za pokretanje investicija, kao i da firma može da se registruje za samo jedan dan i to sa simboličnom naknadom koja je manja od jednog evra.

Sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Olivera Kiro je ukazala da veliki problem u uspostavljanju privrednih veza predstavlja pitanje transporta robe, ali da uprkos tome srpske firme mogu uspešno da posluju u Albaniji, kao što sada uspešno posluju Fabrika kablova u Jagodini i beogradska kompanija"Velkspo".

Na sednici Sekcije za Albaniju u PKS je ponovo izabrana za predsednika direktorka i vlasnica "Velekspa" Nevenka Velinov, a za njenog zamenika rukovodilac sektora za izvoz Fabrike kablova iz Jagodine Olgica Stojanović.

Sekcija za Albaniju postoji od 2005. godine.

Prema podacima PKS, ukupna vrednost izvoza Srbije u Albaniju u 2010. iznosila je 131,2 miliona dolara i za 87,3 odsto je veća nego u 2009.

"Delta Maksi" je kupila albanski maloprodajni lanac "Euromaks". Šabačka "Galeb grupa" je od 2007. takođe snažno prisutna na albanskom tržištu, gde je plasirala veliku količinu čepova za flaširanje alkoholnih i bezalkoholnih pića.

U ukupnom izvozu Srbije prošle godine izvoz u Albaniju je učestvovao sa 1,34 odsto.

Srbija je u isto vreme iz Albanije uvezla robu u vrednosti od 7,8 miliona dolara, što je za 20,25 odsto više u poredjenju sa 2009.

Od ukupne vrednosti uvoza Srbije u 2010. godini 0,05 odsto ima poreklo iz Albanije.

U prvih šest meseci tekuće godine registrovan je rast izvoza od 18,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz veći za 142,4 odsto.

Srpska privreda, inače, od 2003. redovno učestvuje na sajmovima u Albaniji, a najpoznatiji i najposećeniji je sajam "Panair" koji organizuje albanska kompanija "Klik Ekspo Grup" i "Velekspo", od 25. do 30. novembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija: Srpske firme dobrodošle

Izvor: S media, 14.Okt.2011

U Albaniji postoji sve veća tražnja za poljomehanizacijom, građevinskim mašinama i materijalima i srpske firme su dobrodošle na to rastuće tržište. ..To je istaknuto u Privrednoj komori Srbije, na sednici sekcije za Albaniju...Kosovo albanizuje Srbe zbog penzije..Plan "Srbija 2020" pao u vodu..Iz...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.