SPORNA BROJILA ZA STRUJU: EPS je definitivno namestio tender stranim firmama

Izvor: Kurir, 05.Maj.2015, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORNA BROJILA ZA STRUJU: EPS je definitivno namestio tender stranim firmama

Savet za borbu protiv korupcije saopštio da je nabavka brojila suprotna „interesima društva i principima EBRD“. Naš list je više puta ukazivao na to da je EPS neopravdano oduzeo posao od 80 miliona evra domaćoj industriji

BEOGRAD - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je juče da je „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) uslovima tendera za nabavku brojila onemogućila domaća preduzeća da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu. Tako će posao vredan oko 80 miliona evra, o čemu je Kurir u više navrata pisao, dobiti samo strane kompanije.

Naš list je pisao da je EPS odredio takve uslove da nijedno od desetak domaćih preduzeća, koja zapošljavaju oko 600 radnika, neće moći da se prijavi na tender, što se i desilo jer su ponude do 1. aprila, kada je bio rok, poslale strane firme - „Atos“, „Landis i Gir“, „Erikson“ i „Indra“.

Interesi

Savet u izveštaju navodi da je ponašanje EPS protivno interesima društva i principima EBRD, banke koja je uz EIB obezbedila kredit od 80 miliona evra za ovaj posao. Ova institucija podseća da u zemlji dvadeset godina postoje proizvođači brojila, komunikacionih modema, softvera, kao i laboratorije za overu brojila.

- EPS je pripremio teren da strani ponuđači dobiju posao sa brojilima u Srbiji: prvo ovaj tender od 60 miliona evra (za 20 miliona EPS namerava da raspiše tender za ormane i montažu), a onda i posao za svih tri miliona brojila za 700 miliona evra. To što je EPS ostavio mogućnost da domaći proizvođač bude podizvođač nema nikakav značaj jer svaki ponuđač ima interes da proda svoje brojilo i opremu - naveo je Savet.

Rizična tehnologija

Savet ističe i da je u samoj Studiji izvodljivosti o nabavci istaknuto da je kupovina brojila ekonomski isplativa, ali da je nabavka komunikacione infrastrukture u ovom trenutku rizična jer je tehnologija u razvoju i postoje neuspešni projekti širom Evrope.

EPS

Ima i domaćih proizvođača

EPS je saopštio da domaći proizvođači brojila mogu da učestvuju na tenderu, što potvrđuje činjenicom da su se prijavile četiri grupacije ponuđača, a u tri učestvuju domaći proizvođači. „Po pravilima EBRD, navodi EPS, nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, pa EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.