U SRBIJI SE GODIŠNJE OPERU OKO DVE MILIJARDE EVRA

Izvor: Kurir, 10.Sep.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SRBIJI SE GODIŠNJE "OPERU" OKO DVE MILIJARDE EVRA

KRAGUJEVAC - U Srbiji se godišnje "operu" oko dve milijarde evra, što je pet odsto domaćeg bruto proizvoda, u regionu je slična situacija, dok je u razvijenim zemljama taj iznos od dva do pet odsto BDP-a, izjavio je državni sekretar ministarstva finansija Miodrag Đidić.

Na konferenciji za novinare, po završetku dvodnevnog sastanka šefova finansijsko-obaveštajnih službi (FOS) regiona održanoj u Kragujevcu, on je najavio da će u idućoj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Evropska unija iz pretpristupnih fondova, uz sufinansiranje iz republičkog budžeta, uložiti oko 2,5 miliona evra u projekat unapređenja borbe protiv krivičnog dela pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.

Đidić je izjavio da su u Srbiji od 2002. do 2007. godine donete samo dve presude za pranje novca, od kojih je jedna oslobađajuća, a u protekle tri godine 12, od kojih su šest pravosnažne, što se očekuje i za ostalih šest.

- Pred sudovima u Srbiji trenutno se vodi postupak protiv 52 lica za krivično delo pranje novca - naveo je Đidić i dodao da su učesnici dvodnevne regionalne konferencije FOS-a razmenili iskustva i podatke sa ciljem da unaprede regionalnu saradnju u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Delegacije FOS-a Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i Bugarske koja je imala status posmatrača, zaključile su da je saradnja i razmena informacija između njenih članica iznad nivoa saradnje koji zahtevaju međunarodni standardi.

Najavljeno je da će u budućnosti poseban akcenat biti stavljen na sprečavanje finansiranja terorizma.

Prema rečima direktora Uprave za sprečavanje pranja novca u Srbiji Aleksandra Vujičića, tema konferencije, koja je bila zatvorena za javnost, bila su tekuća operativna pitanja saradnje između FOS-a, a naročito regionalne osobenosti, metodi i tehnike pranja novca i finansiranja terorizma, kao i prijavljivanje prenosa novca preko državne granice i pranje novca kroz trgovinu hartijama od vrednosti.

- Naročita pažnja, drugog dana konferencije, bila je posvećena temi oduzimanja imovine stečene izvršenjem krivičnog dela - rekao je Vujičić i naveo da samo sistemska rešenja mogu da dovedu do kvalitetnih rezultata.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnje se operu 2 milijarde evra

Izvor: B92, 10.Sep.2010

Kragujevac -- U Srbiji se godišnje "operu" oko dve milijarde evra, što je 5 odsto domaćeg bruto proizvoda, kažu u Ministarstvu finansija... Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić kaže da je u regionu slična situacija, dok je u razvijenim zemljama taj iznos od dva do pet odsto...

Nastavak na B92...

U Srbiji se operu dve milijarde evra

Izvor: Danas, 10.Sep.2010

U Srbiji se godišnje „operu“ oko dve milijarde evra, što je pet odsto BDP, u regionu je slična situacija, dok je u razvijenim zemljama taj iznos od dva do pet odsto BDP-a, izjavio je juče državni sekretar ministarstva finansija Miodrag Đidić na konferenciji za novinare, po završetku dvodnevnog...

Nastavak na Danas...

Godišnje se opere oko dve milijarde evra

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40

U Srbiji se godišnje „opere“ oko dve milijarde evra, što je pet odsto domaćeg bruto proizvoda, u regionu je slična situacija, dok je u razvijenim zemljama taj iznos od dva do pet odsto BDP-a”, izjavio je juče državni sekretar ministarstva finansija Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.