Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Izvor: Blic, 04.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) ukazala je danas, povodom međunarodne Dečje nedelje, da su deca i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa, da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno i da je nasilje nad decom u porastu.

Još ne postoji spremnost da se deca prepoznaju kao ravnopravan deo društva u ostvarivanju zagarantovanih prava, što je posebno naglašeno kada je reč o deci iz najugroženijih kategorija, navodi se u saopštenju.

Prema najnovijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podacima Unicefa koje je preneo MODS, pet odsto dece romske nacionalnosti nije upisano u knjige rođenih tako da ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a deca sa hroničnim i retkim bolestima u velikoj meri su zanemarena od strane institucija sistema.

Ove godine međunarodna Dečija nedelja skreće posebnu pažnju na promociju prava dece sa smetnjama u razvoju u cilju podizanja kvaliteta njihovog života i ostvarivanja uslova za unapređenje položaja u društvu.

MODS je istakao da prioritetni zadatak svih treba da bude unapređenje

položaja dece zasnovano na širokoj, konkretnoj akciji društva i države, na jasnoj i koherentnoj politici i međusektorskoj saradnji uz puno učešće dece, roditelja i organizacija građanskog društva.

Briga o deci ima nemerljiv značaj za svako društvo koje misli o svojoj budućnosti. Neka obeležavanje međunarodne Dečje nedelje bude povod za radost, ali i podsećanje na obaveze koje kao društvo imamo prema najmlađima, ukazao je MODS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Izvor: S media, 04.Okt.2011

Nasilje nad decom je u porastu, a svaki četvrti mališan koji živi u Srbiji je siromašan, ukazala Mreža organizacija za decu Srbije povodom medjunarodne Dečje nedelje. ..Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) ukazala je danas, povodom medjunarodne Dečje nedelje, da su deca i dalje jedna od...

Nastavak na S media...

Svako četvrto dete u Srbiji siromašno

Izvor: Deutsche Welle, 04.Okt.2011

Mreža organizacija za decu Srbije ukazala je, povodom međunarodne Dečje nedelje, da su deca i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa, ada je svako četvrto dete u Srbiji siromašno, a nasilje nad njima u porastu.

Nastavak na Deutsche Welle...

U Srbiji porast nasilja nad decom

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Okt.2011, 01:12

Nasilje nad decom u Srbiji je u porastu, svako četvrto dete je siromašno, a veliki broj mališana je i pravno nevidljiv, saopštila je danas Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) povodom obeležavanja međunarodne Dečje nedelje.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.