Presudni reč patrijarha i mišljenje lekara VMA

Izvor: Glas javnosti, 21.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudni reč patrijarha i mišljenje lekara VMA

BEOGRAD - Odluka da li će NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle ostati na patrijaršijskom tronu isključivo je u rukama samo jednog čoveka i jedne institucije - upravo poglavara SPC i stalnog lekarskog konzilijuma Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Patrijarh Pavle mogao bi da se odluči za dve varijante - da i dalje ostane na čelu SPC ili da podnese zahtev za penziju.

Ukoliko se patrijarh odluči za prvu mogućnost, on će formalno ostati poglavar Crkve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ali će i dalje “svu vlast, dužnosti i obaveze patrijarha” obavljati Sveti arhijerejski Sinod (“crkvena vlada”). Ovu odluku, podsetimo, Sabor je doneo na ovogodišnjem redovnom majskom zasedanju, pozivajući se član 62 Ustava SPC.

Od maja predsedničke dužnosti patrijarha obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao najstariji po proizvodstvu mitropolit u sadašnjem sazivu Sinoda.

S druge strane, patrijarh Pavle može da odluči da podnese “opravdanu molbu za penziju”, shodno članu 111 Ustava SPC, pa bi se u tom slučaju pristupilo izboru za novog poglavara. Patrijarh se bira doživotno i ne može podneti ostavku. Poznato je da je patrijarh više puta poručivao da “ostavku podnosi samo Bogu”. Pored penzije, Sabor može arhijereje (analogno i patrijarha) “sa uprave ukloniti samo po kanonskoj osudi ili razrešiti po dokazanoj nemoći”.

IZA KULISA

Pre nekoliko dana u medijima se pronela vest “da grupa episkopa SPC nastoji da do zasedanja Sabora dođe do nalaza lekara o radnoj nesposobnosti patrijarha, ali da je to još jednom odbijeno u VMA”. Konstatovano je i da je proces utvrđivanja radne nesposobnosti dug i iscrpljujući.

Mediji su preneli i navode da najbliži patrijarhovi saradnici najodlučnije negiraju mogućnost da on podnese ostavku, odnosno zahtev za penziju i istovremeno naveli da “mnogi episkopi ne bi ni poverovali u autentičnost patrijarhove ostavke jer je ranije bilo slučajeva da je patrijarhov pečat s potpisom korišćen mimo njegovog znanja”.

Upravo je odredba “razrešenje po dokazanoj nemoći” ključ koji drži stalni lekarski konzilijum sa VMA. Lekarski konzilijum VMA u svakodnevnim izveštajima Sinodu tvrdi da je patrijarh Pavle svestan, da čita i piše, prima posete i nema tegobe koje mu ugrožavaju život, što znači da iz ove institucije takva potvrda bar zasada neće stići!

Ako, dakle, ne bude patrijarhove molbe za penziju ili potvrde sa VMA o “dokazanoj nemoći” - patrijarh će ostati na čelu Srpske pravoslavne crkve, što znači da pobornici njegovog odlaska neće moći da sprovedu svoju ideju jer neće imati nikakvog utemeljenja u Ustavu SPC.

Ima da nam vlada do smrti, nemoze u penziju, jos je mlad!

Vase preosvestenstvo, ostanite do kraja, kao sto su drzali voljenog sina svih naroda.

Bog da vas ozdravi.

Patrijarh se oslovljava sa Vasa Svetosti.Nije mi jasno da nepismen covek ima zelju da komentarise temu o kojoj ocigledno pojma nema.

Wlacho, sta je bitno kako se Njegovoj Svetosti obraca neko, ako ima lepe zelje za njega i njegovo zdravlje? Otkud znas da u pitanju nije neki Srbin iz dijaspore koji jedva srice srpski jer nikad nije ziveo ovde? I jos jedno pitanje: sto si tako pun cemera i sto ne trazis nacin da volis druge Srbe, a ne da ishtesh nacina da sejes mrznju, prvo u svom srcu a najposle i prema drugim Srbima. Budi SABORAN, moj Wlacho, a evo i jedne lepe, hriscanske reci za tebe da kontempliras nad njom: LJUBAV.

Dragi a Londo Mollari,

Srbi iz rasejanja mnogo bolje znaju kako se obraca crkvenim velikodostojnicima,a ja licno smatram da je to i deo opste kulture,a sto se komentara tice imam utisak da je njegov bio pun gorcine jer poredi Njegovu Svetost sa Josipom Brozom,a lepe zelje za njegovo zdravlje su cista ironija,ali nemam razloga tebi da se pravdam jer i ti ocigledno sa tim imas neki problem.Puno pozdrava iz dijaspore

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Patrijarh i VMA imaju poslednju reč

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008

BEOGRAD - Ako ne bude patrijarhove "opravdane molbe za penziju" ili potvrde sa VMA o "dokazanoj nemoći", patrijarh Pavle će ostati na čelu Srpske pravoslavne crkve, piše danas Glas javnosti...To znači, dodaje beogradski list, da pobornici patrijarhovog odlaska neće moći da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.