Izvor: Politika, 30.Jan.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk nas „pakuje” u 57 kategorija

Društvene mreže, sa milijardama korisnika, bolje nas poznaju nego roditelji i najbliži prijatelji

Privatnost u eri modernih tehnologija više ne postoji, samo je pitanje kako se zaštititi od sve češćih zloupotreba, osnovna je poruka sa jučerašnjeg skupa u Privrednoj komori Srbije, povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti. Zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović, ukazao je da u Srbiji postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neodgovarajući pravni okvir, jer domaći zakoni nisu usaglašeni sa evropskim normama.

Zato je poverenik rešio da sačini model zakona koji je dostavio vladi, ali mu nije odgovoreno. Resanović je posebno ukazao da sadašnjim propisima nije uređena oblast video-nadzora, gde građane snimaju hiljade kamera, ali se ne zna ni ko snima, ni ko koristi i čuva ove podatke. Prisutne su i zloupotrebe JMBG brojeva, fotokopiranje i skeniranje ličnih karata. Posebno je pitanje iznošenja podataka o građanima u inostranstvo, rekao je Resanović, podsetivši i na aferu sa upadom u bazu podataka Agencije za privatizaciju.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković u osetljiva područja zadiranja u privatnost svrstao je i elektronsku identifikaciju i trgovinu, video-nadzor i nadzor nad upotrebom interneta, pregledanje elektronske pošte i pribavljanje zdravstvenih podataka zaposlenih, kao i njihovo praćenje GPS uređajima i mobilnim telefonima, uključujući i neposredan nadzor nad mobilnim telefonima zaposlenih.

Milan Mišić, doskorašnji dopisnik „Politike” iz Vašingtona, naglasio je da su domaći problemi u ovoj oblasti, samo eho globalnih, podsetivši na nekoliko ozbiljnih kršenja prava na privatnost u Americi, od kojih je najpoznatiji slučaj koji je razotkrio nekadašnji saradnik Nacionalne bezbednosne agencije SAD Edvard Snouden. Mišić je takođe podsetio da pravo na privatnost krše države, ali i ljudi tome doprinose.

Fejsbuk”, sa 3,4 milijarde dobrovoljnih korisnika, u stanju je da profiliše svoje članove tako da ih poznaje više nego njihovi roditelji ili najbliži prijatelji, rekao je Mišić i dodao da i „Gugl” gradi profile iz kojih se vide poslovne i privatne sklonosti korisnika. U SAD ima mnogo kompanija koje se ovim poslom bave, a Mišić je posetio jednu od njih, „Blukej”, koja omogućava da se vide prikupljeni podaci, sa sve lokacijama, hobijima, kupovinama, okvirima privatnih budžeta ljudi. „Blukej” poseduje ovakve podatke za oko 80 odsto američkih građana, otkrio je Mišić.

Afera „Snouden” pokazala je zastrašujuće razmere špijuniranja građana, gde tajne službe dobijaju tajna ovlašćenja za tajni nadzor, od tajnog suda, koji postupa po tajnom zakonu, istakao je Mišić, objasnivši da države imaju na raspolaganju ogromnu tehnološku moć i da sve što radimo ostavlja digitalni trag. Cilj opravdava svako sredstvo, ali na kraju sredstvo postaje cilj, rekao je Milan Mišić, jer „kad država zna sve o meni, na korak smo od toga da bude moj gospodar”.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković poručio je da je vreme da se izvrši pritisak, kako bi se regulisala ova oblast. Nedeljković se založio za primenu tehnološke mogućnosti koja već postoji u Srbiji, da svaki građanin koji nije kršio zakon, ima pravo da dobije uvid u to ko je koristio njegove privatne podatke, ali da nadzor mora da postoji, ali uz obaveznu odgovornost države da ove podatke niko ne zloupotrebljava. Dr Petar Kočović sa Univerziteta „Union”, dodao je još da nas „Fejsbuk” „pakuje” u 57 kategorija, i da dosije o svakom pojedincu može biti obiman i po 1.500 stranica.

B. Bilbija

objavljeno: 30.01.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kad Šabić izvadi papir iz sakoa: Pogledajte TV "obračun" Poverenika za informacije i Miroslava Lazanskog

Izvor: Blic, 30.Jan.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić učestvovao je u plemici u emisiji "Da, možda, ne" na RTS-u sa novinarom "Politike" Miroslavom Lazanskim u vezi sa podacima o broju letova Vojske Srbije. Ko je "pobedio" u žustroj debati - prosudite sami...Lazanski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.