BESPOVRATNA POMOĆ EU SRBIJI

Izvor: Kurir, 22.Jul.2011, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESPOVRATNA POMOĆ EU SRBIJI

OBRENOVAC - Finansijski sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske unije (EU) Srbiji od 178,5 miliona evra potpisali su danas u Termoelektrani (TE) "Nikola Tesla" u Obrenovcu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

EU je dodelila Srbiji bespovratnu pomoć za Nacionalni program za 2011, a sredstva će biti iskorišćena za projekte koji će pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbiji da realizuje reforme neophodne za buduće članstvo u Uniji, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma u Obrenovcu.

Dežer je poručio da EU pruža podršku i solidarnost ulasku Srbije u EU i da želi da ubrza proces priključenja Srbije evropskoj porodici naroda i dodao da će pomoć EU Srbiji u ovoj godini iznositi 202,5 miliona evra.

EU ne postavlja samo zahteve Srbiji, kako se često u javnosti može čuti, već pruža i podršku na njenom putu evropskih integracija rekao je Dežer i naveo da je EU do sada donirala Srbiji ukupno 2,2 milijarde evra.

Đelić je istakao da će iz predpristupnih fonodova EU u Srbiji u ovoj godini biti finansirana 23 projekta vredna 178,5 miliona evra i dodao da je kontinuirana pomoć EU Srbiji od neprocenjivog značaja za našu zemlju.

To je novac koji su evropski poreski obveznici odvojili za podršku Srbiji na putu evropskih integracija, rekao je Đelić i dodao da će projekti koji budu finansirani iz tih sredstva više nego ikada odgovarati potrebama srpskih građana i privrede.

On je naveo da će neki od tih projekata biti izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani u Obrenovcu, izgradnja oko 200 kuća za izbeglice i raseljena lica, revitalizacija Golubačke tvrđave, izgradnja pristupnih puteva za novi Žeželjev most u Novom Sadu, izgradnja železničke obilaznice oko Niša i drugi projekti.

Oko 12 miliona evra tih sredstava biće upotrebljena za jačanje vladavine prava u Srbiji, 26 miliona evra za reformu državne uprave, 18,5 miliona evra za prevazilaženje ekonomske krize i razvoj privatnog sektora, dok će 32 miliona evra biti utrošena za socijalni razvoj i pomirenje između naroda u regionu.

Za poljoprivredu će biti izdvojeno šest miliona evra , a za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU 31,3 miliona evra.

Za transport i modernizaciju železnica biće uloženo 13,8 miliona evra, a za energetiku, zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena 38,6 miliona evra.

Od 38,6 miliona evra namenjenih tim projektima, EU donira 15 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani "Nikola Tesla" B.

Izgradnjom tog postrojenja biće unapređen kvalitet vode i tla u Obrenovcu, čime će biti poboljšana zaštita životne sredine i u njegovoj okolini.

Svi od ukupnu 23 projekta iz sporazuma za 2011. doprineće procesu evropskih integracija Srbije, ekonomskom rastu zemlje i društvenom blagostanju, što će direktno unaprediti svakodnevni život građana Srbije.

U okviru sporazuma odobrena su 23 projekta ukupne vrednosti 178,5 miliona evra, koliko je EU iz pretpristupnih fondova (IPA) namenila Srbiji u 2011. Potpisivanje finansijskog sporazuma za Nacionalni program za 2011. predstavlja petu tranšu sredstava od 1,4 milijarde evra koje je EU namenila Srbiji u periodu od 2007. do 2013. godine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donacija EU od 178, 5 miliona evra

Izvor: S media, 22.Jul.2011

Predstavnici Evropske unije i Vlade Srbije potpisali su danas sporazum o dodeli 178,5 miliona evra donacije EU za realizaciju 23 projekta u okviru Nacionalnog programa pretpristupne pomoći za 2011. godinu. ..Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer prilikom potpisivanja sporazuma kazao je da će najveći...

Nastavak na S media...

Đelić: Očekujem da nam se predloži dodeljivanje statusa kandidata i datum za početak pregovora

Izvor: Beta Video, 22.Jul.2011

: OBRENOVAC - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić: Imamo sve elemente da nam se predloži dodeljivanje statusa kandidata i datum za početak pregovora (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Ðelić očekuje povoljno mišljenje EU

Izvor: Economy.rs, 22.Jul.2011

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić izrazio je danas očekivanje da će u mišljenju Evropske unije koje treba da donese 12. oktobra ove godine biti svi elementi neophodni da unija predloži dodelu statusa kandiata i odredi datum za početak pregovora za članstvo...

Nastavak na Economy.rs...

Đelić očekuje datum za pregovore sa EU u oktobru

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01

OBRENOVAC - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izrazio je očekivanje da će Srbija 12. oktobra dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije i datum za početak pregovora sa Evropskom unijom..."EU je strateški partner Srbije. Očekujem da će mišljenje Evropske komisije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.