Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jan.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti o Trampovom predlogu: Ne postoji veza između sankcija i razoružanja

Ruski eksperti su Trampovu inicijativu da se antiruske sankcije ukinu u zamenu za sporazum o nuklearnom razoružanju uglavnom ocenili negativno. Generalni direktor Ruskog saveta za međunarodna pitanja (RSMD) Andrej Kortunov smatra da je nelogično povezivati ukidanje sankcija sa nastavkom dijaloga o smanjenju nuklearnih arsenala.
Tramp ponudio sporazum o nuklearnom razoružanju u zamenu za ukidanje sankcija
„U Trampovom >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << predlogu vidim dva problema i najmanje dve nejasnoće. Kao prvo, sankcije su uvedene nevezano za ruske pregovore o strateškom naoružanje. To jest, sankcije su najpre uvedene zbog Krima, a zatim su sektorske sankcije uvedene zbog situacije na istoku Ukrajine. Zato izgleda nelogično povezivati sankcije sa nastavkom rusko-američkog dijaloga o strateškom naoružanju”, izjavio je on za RIA „Novosti”.
Po njegovom mišljenju, bilo bi logičnije da se ovo pitanje rešava u kontekstu regulisanja ukrajinske krize. U svakom slučaju, prema rečima eksperta, Trampova izjava traži dodatna razjašnjenja.
„Zasad ova pitanja ostaju bez odgovora. Ove izjave su važne, jer pokazuju koji su Trampovi prioriteti, tj. on na taj način govori da je za njega strateško naoružanje važnije od Ukrajine i da je spreman da ukine sankcije, ako se njegovi prioriteti ispoštuju. Ali, u isto vreme to pokazuje da je potrebno preći na konkretne pregovore, jer se na nivou ovakvih izjava malo šta može postići”, zaključio je Kortunov.
Peskov: Stav Trampa o Ukrajini zasad nije jasan
Predsednik Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov je reagovao znatno oštrije. On smatra da je danas nuklearno oružje jedini garant bezbednosti Rusije i da je smanjenje njegovih arsenala u zamenu za ukidanje sankcija SAD neprihvatljivo.
„Moguća ekonomska korist od ukidanja sankcija prosto se ne može porediti sa odbrambenom sposobnošću zemlje”, uveren je ekspert.
On smatra da bi dalje razoružavanje Rusije, čiji je nuklearni potencijal danas na „kritično niskom nivou” bilo posebno opasno, ako se uzme u obzir da druge države ne planiraju da smanjuju svoje arsenale. Po mišljenju Sivkova, danas bi priključivanje trećih zemalja sporazumu bilo nemoguće, posebno kada se radi o Kini, koja, naprotiv, jača svoj nuklearni potencijal.
„To što Tramp daje ovakve izjave ukazuje na to da će on nastaviti Obaminu politiku razoružanja Rusije i to je veoma žalosno, posebno zato što on ovo pitanje povezuje sa ukidanjem antiruskih sankcija”, zaključuje ekspert.
Međutim, bivši načelnik međunarodne uprave Ministarstva odbrane general-lajtnant Jevgenij Bužinski smatra da bi Rusija mogla da prihvati Trampov predlog da smanji broj bojevih glava sa 1550 na 1000, ali samo ako u sporazumu budu postojale odredbe koje bi onemogućile da SAD steknu stratešku prednost putem razmeštanja kosmičkih snaga i protivraketne odbrane.
On je dodao da je za procenu Trampove inicijative potreban konkretan razgovor o parametrima potencijalnog sporazuma. Ekspert je dodao da Rusija ne bi smela da dozvoli da Amerikanci steknu stratešku prednost u zamenu za ukidanje sankcija.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.