Dok oni mlate žene, mi...

Izvor: Mondo, 24.Apr.2016, 02:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok oni mlate žene, mi...

Sigurno ste i vi protiv nasilja? Prijavili biste da vidite ili čujete da neko tuče ženu, ali još niste bili u prilici? Slično su odgovorili i učesnici istraživanja, ali pravi život u Srbiji pokazuje sasvim drugačiju sliku. Pogledajte...

Istraživanje o percepciji nasilja nad ženama u Srbiji, koje je sproveo istraživački tim "Nove srpske političke misli" za potrebe projekta "Vreme protiv nasilja", na uzorku od 1.200 ispitanica i ispitanika na teritoriji Srbije (bez Kosova) >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 2016. godine, pokazalo je da 70 odsto građanki i građana smatra porodično nasilje velikim problemom.

Njih 60 odsto veruje da društvo ne pridaje dovoljno važnosti problemu nasilja. Samo osam odsto ispitanih priznaje da je u sopstvenoj porodici primetilo nasilje, a čak 30,5 odsto u svom bližem okruženju.

Foto: www.vremeprotivnasilja.rs

Oni koji misle da je ranije bilo više nasilja u porodici nego danas, smatraju da se o tome sada više piše i priča, da je ranije to bilo sramota, ali i da se znao red u porodici, ko je stariji, ko mlađi.

Na pitanje da li misle da u Srbiji ima više nasilja u porodici nego u zemljama EU, većina kaže da nasilja ima podjednako (41, 3 odsto), dok 24,9 odsto ispitanika misli da je taj problem češći kod nas nego u EU, i to objašnjavaju nemaštinom i besparicom koja čini da su ljudi nezadovoljni i agresivni.

Gotovo su svi saglasni s tim da naše društvo ne pridaje dovoljno važnosti problemu nasilja u porodici.

Koji oblik nasilja nad ženama je najviše zastupljen u Srbiji - najčešći komentari su bili da su fizičko i psihičko maltretiranje povezani i isprepletani, dok je razlog nasilja za većinu ispitanika isti - ekonomski problemi.

Takođe, zbog nemanja sredstava za život žena ostaje u zajednici s nasilnikom, smatraju mnogi.

Foto: www.vremeprotivnasilja.rs

Većina misli da televizijski program, pre svega rijaliti programi, ali i filmovi, čaki crtani filmovi za decu, utiču na porast nasilja u porodici.

Od svih odgovora dobijenih u ovom istraživanju, možda najviše treba da nas zabrinu oni u vezi sa poverenjem žrtve u nadležne službe. Naime, 60, 8 ispitanika je odgovorilo "ne" na pitanje - da li mislite da žrtve nasilja imaju poverenja u nadležne službe koje se bave ovim pitanjem.

I na kraju - kako rešiti problem, kako umanjiti nasilje nad ženama i nasilje u porodici uopšte?

Trebalo bi obezbediti više sigurnih kuća, ali pre svega treba ekonomski pomoći ženama koje su žrtve nasilja u porodici.

Foto: www.vremeprotivnasilja.rs

"Žena kada se razvede često rizikuje da, zajedno sa decom, živi na rubu egzistencije jer je problem neplaćanja alimentacije u Srbiji veliki, ali i bavljenje poslom, napredak u karijeri, kod razvedenih žena je gotovo nemoguć. Kako će medicinska sestra, na primer, da radi noćnu smenu ako se razvela i sa detetom napustila muža? Ko će da čuva dete noću dok ona radi?", rečeno je na prezentaciji rezultata istraživanja u ponedeljak, u Udruženju novinara Srbije u Beogradu.

Foto: www.vremeprotivnasilja.rs

Celokupne rezultate istraživanja pogledajte na sajtu www.vremeprotivnasilja.rs

Šta vi mislite o nasilju nad ženama u Srbiji? Strašno je, mnogo žena pati

70%

302

Preterujete, cifre su "naduvane"

14%

61

Većina tih žena to i zaslužuje

11%

49

To me uopšte ne zanima

4%

18

Šta vi mislite o nasilju nad ženama u Srbiji? Strašno je, mnogo žena pati Preterujete, cifre su "naduvane" Većina tih žena to i zaslužuje To me uopšte ne zanima

** Odgovor na pitanje je obavezan
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.