Investitori duguju 16 milijardi dinara naknade za građevinsko zemljište

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori duguju 16 milijardi dinara naknade za građevinsko zemljište

Gradu Beogradu razni investitori duguju oko 16 milijardi dinara za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište. Polovina tog iznosa, oko osam milijardi je glavni dug, a druga polovina su kamate. U pitanju je neplaćena obaveza za skoro 366.000 kvadrata, tvrdi gradski menadžer Goran Vesić.

- Direkcija za građevinsko zemljište vodi nekoliko hiljada sudskih sporova, a neka dugovanja su starija od deset godina – rekao je Vesić, uz napomenu da ne postoji nijedan dinar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neplaćene naknade, odnosno doprinosa u gradu u poslednje dve i po godine.

Na sednici Skupštine grada u četvrtak će se razmatrati odluka kojom je uređen reprogram za izmirenje dugovanja po osnovu naknade za građevinsko zemljište.

– Najveći deo dugovanja nastao je od 2004. do 2011. godine korišćenjem mogućnosti da se prilikom ugovaranja plati samo 10 odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle izmirenja prve rate i dobijanja građevinske dozvole, neki investitori su prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište ostale su neizmirene - dodao je Vesić.

Ako bude usvojena odluka o reprogramu investitorima će se ponuditi da glavnicu duga izmire u roku od godinu dana, čime stiču pravo na otpis kamate. Ukoliko dug plate odjednom, u roku od četiri meseca, dužnici stiču pravo na otpis kamate, ali i na popust od 50 odsto glavnog duga.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Za praznike uložili 500.000 €, dobićemo 20x više"

Izvor: B92, 25.Jan.2017, 11:44

Beograd -- Gradska vlast je za tri godine uspela da stabilizuje grad, ali i da prvi put posle dugo vremena postoji vizija razvoja, kaže gradski menadžer Goran Vesić...Vesić je za portal Espreso rekao da ove godine treba da se realizuje sve ono što je pripremljeno u budžetu i planovima za 2017....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.