Malo siromašnih ima pravo na socijalnu pomoć

Izvor: Press, 12.Sep.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo siromašnih ima pravo na socijalnu pomoć

Kako se navodi u saopštenju UNICEF-a, nalazi studije "Novčana davanja za decu i porodice sa decom u Srbiji - analiza i preporuke" pokazuju i da bi prešle prag siromaštva, porodice sa oba roditelja sposobna za rad morale, u zavisnosti od broja dece, da dobiju između trećine i polovine više kumulativne državne pomoći u vidu dečijeg dodatka i novčane socijalne pomoći.

Studija UNICEF-a i Ministarstva nudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << detaljnu analizu sadašnjeg stanja i preporuke za sveobuhvatnu reviziju relevantnih novčanih davanja koja se odnose na decu i porodice sa decom, sa ciljem unapređenja njihove efikasnosti u zaštiti najugroženijih grupa.

Jedna od preporuka studije je da je neophodno unapređenje efikasnosti novčanih davanja u zaštiti dece i porodica sa decom.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo smatra da se treba koncentrisati na to kako da se poboljša uticaj novčanih davanja za dobrobit najsiromašnijih i najmarginalizovanijih.

"Danas postoje jaki dokazi da novčana davanja smanjuju siromaštvo i isključenost. Korist za decu je takođe dobro dokumentovana, naročito u odnosu na njihovo zdravlje, nutritivni status i obrazovanje", rekao je Sen-Lo.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branka Gajić predstavila je inicijalni okvir za reviziju Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, što je jedan od uslova za unapređenje regulative i stvaranja efikasnijeg procesa administriranja.
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.