Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Sep.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama proglasio vanrednu situaciju zbog požara na severu Kalifornije

Predsednik SAD Barak Obama proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog velikog šumskog požara koji je na području Lejk kauntija, u severnoj Kaliforniji, uništio 1.200 kuća, uz pogibiju troje ljudi.

Na osnovu proglašenja vanredne situacije, na raspolaganje se stavljaju federalna novčana sredstva za čišćenje i obnovu, uključujući sredstva za privremeni smeštaj stanovništva i opravku kuća.

Požar koji je 12. septembra izbio u Lejk kauntiju, 145 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << od San Franciska, spada u najrazornije u istoriji Kalifornije. Pošto je opustošio 306 kvadratnih kilometara spaljene zemlje, požar je limično pod kontrolom.

Hiljade ljude su izbegle pred požarom, a uz tri poginula, dva čoveka se vode kao nestala, saopšteno je iz kancelarije šerifa Lejk kauntija.

U nekim oblastima i dalje važi naređenje za evakuaciju koje je izdato pre više od nedelju dana.

U toku je uklanjanje krša i ostataka drveća, kao i popravka elektromreže.

Guverner Kalifornije Džeri Braun je zatražio uvođenje vanredne situacije za još jedan požar, na području Kalaverasa i Amadora 200 kilometara istočno od San Franciska. Tu je izgorelo 285 kvadratnih kilometara zemljišta, a i taj požar je delimično savladan.

Širom SAD gori dvadeset "mega-požara" koji su do sada uništili 36.000 kvadratnih kilometara rastinja.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama proglasio vanrednu situaciju zbog požara na severu Kalifornije

Izvor: Blic, 23.Sep.2015

Predsednik SAD Barak Obama proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog velikog šumskog požara koji je na području Lejk kauntija, u severnoj Kaliforniji, uništio 1.200 kuća, uz pogibiju troje ljudi...Na osnovu proglašenja vanredne situacije, na raspolaganje se stavljaju federalna novčana sredstva...

Nastavak na Blic...

Obama proglasio stanje katastrofe u Kaliforniji

Izvor: B92, 23.Sep.2015

Američki predsednik proglasio je stanje katastrofe u severnoj Kaliforniji gde su u požaru tri osobe poginule, dve se vode kao nestalo i uništeno je 1.200 kuća...Požari su izbili Lejk kautiju na 145 kilometara severno od San Franciska 12. septembra i zahvatili, do sinoć, 285 kvadratnih kilometara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.