CIA: Islamska država će pokušati da napadne Ameriku

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Islamska država će pokušati da napadne Ameriku

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan je, samo nekoliko časova nakon terorističkog napada na aerodromu u Istanbulu, okrivio "Islamsku državu" i izrazio zabrinutost da bi se sličan incident mogao dogoditi u SAD.

"Zabrinut sam zbog odlučnosti Islamske države da pobije što više ljudi i izvrši napade širom sveta", rekao je Brenan.

Direktor CIA tvrdi da su nedavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napade u Orlandu i San Bernardinu počinili radikalni pojedinci koji su inspirisani ideologijom Islamske države, ali su američki obaveštajci uspeli da zadrže ovu ekstremističku grupu van zemlje.

Međutim, Brenan tvrdi da će Islamska država nastaviti sa pokušajima napada u SAD, prenosi "Sputnjik".

"Bio bih iznenađen ako Islamska država ne bi pokušala da sprovede takvu vrstu napada u SAD. Pogledajte šta se dogodilo na aerodromu u Turskoj, tu su korišćeni eksplozivni prsluci. Njih nije teško napraviti", kaže Brenan i ističe da je uvek teško sprečiti samoubilačke napade.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad u Istanbulu, ali direktor CIA smatra da ovakva taktika više upućuje na islamiste, nego na pripadnike kurdske milicije.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Terorizam 2.0

Izvor: Deutsche Welle, 01.Jul.2016

Iako niko još nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad na aerodromu u Istanbulu, on nesumnjivo nosi potpis IS. Strategija te terorističke organizacije ušla je u novu fazu, smatra ekspert za Bliski istok Serhat Erkmen...Teroristička organizacija „Islamska država“ je samo ove godine izvela...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.