Bosna i Hercegovina prva u Evropi po broju pripadnika u terorističkoj organizaciji Islamska država

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2014, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po broju pripadnika u terorističkoj organizaciji Islamska država

30.09.2014. - Četvrta u svetu

Bosna i Hercegovina, odnosno drugi deo nje, Federacija BiH je na neverovatnom četvrtom mestu u svetu, i prvom u Evropi po broju terorista u terorističkoj organizaciji "Islamska država" u odnosu na broj stanovnika.

Ovi podaci su izneti u izveštaju Američke centralne obaveštajne agencije - CIA. U njemu se navodi da se trenutno na strani ove terorističke organizacije, koja je preuzela kontrolu nad dobrim delom teritorije Iraka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i Sirije bori oko 350 državljana BiH (Federacije BiH), odnosno 92 na milion stanovnika. Ovakav odnos ovu zemlju svrstava na prvo mesto u Evropi i četvrto mesto u svetu. Ispred BiH su Saudijska Arabija sa 107, Tunis sa 280 i Jordan sa 315 terorista na milion stanovnika. Zanimljivo je da je BiH čak i ispred Albanije i "Kosova".

Ovakvi podaci ne mogu, a da ne zabrinu bezbednosne službe u Republici Srpskoj, a naročito u Federaciji BiH, jer su svi pripadnici ove terorističke organizacije iz Federacije BiH, kao i one na centralnom nivou. Na nivou cele BiH nedavno su i izvršene izmene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim su propisane zatvorske kazne za učestvovanje u ratu u stranoj zemlji, a kojim izmenama je takođe, opet, po ko zna koji put, Republici Srpskoj oduzeta još jedna nadležnost, te u tom smislu joj se i smanjuje mogućnost delovanja u bezbednosno-operativnom smislu.

Sa druge strane govori se o tome da se zakon ne sprovodi, ali postavlja se pitanje kako sprovoditi zakon ako nemate mogućnost saznanja ili dokazivanja o tome da li je neko učestvovao ili ne u oružanim sukobima u nekoj zemlji?

Uprkos tome, odziv i podrška za odlazak u ove terorističke organizacije, prvenstveno iz Federacije BiH, svakim danom sve više raste. Na eventualne nove članove ovih terorističkih organizacija se utiče preko raznih NVO (pod okriljem kulture, obrazovanja) pa i javno, putem ekstremističkih internet stranica.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović upozorava na ovu pojavu:

- Kada govorimo o radikalnom islamu i sadašnjoj situaciji koja se zove "Islamska država" ili "Prvi kalifat", ima više naziva, moramo da kažemo da je to posledica jednog pogubnog političkog uticaja SAD-a i NATO saveza na planeti. Proglašenje "Kalifata" i "Islamske države" je preuranilo 50, ako ne i 100 godina i to treba shvatiti veoma ozbiljno i za očekivati je da u narednom vremenu bude još više eskalacije i terorističkih aktivnosti. U tom pogledu, veoma je značajno da oni kao svoju stopu u Evropi gledaju Federaciji BiH i Sarajevo, i na taj način se i dolazi do te statistike, koja je mnogo gora. Mnogo više postoji ljudi koji su uključeni u to, bilo direktno ili indirektno. Kada govorimo o indirektnom učešću govorimo o nekoliko desetina, a možda i stotina hiljada ljudi. To uopšte nije bezazleno i veoma je opasno, pogotovo za bezbednost jugoistočne Evrope.

Nasuprot tome Republika Srpska sa svojim sistemom, vrlo jednostavnim, ali funkionalnim to dobro opservira. Nažalost Vojske Republike Srpske više nema i veoma je lako moguće da je i to jedan od razloga zbog čega je Vojska Republike Srpske ukinuta. Kada govorimo o tome, moramo istaći da je Republika Srpska jedan od značajnih faktora bezbednosti i zajedno sa Srbijom predstavlja ključnu kariku i u prevenciji i u borbi protiv svih oblika terorizma, pa i radikalnog islama.


Da li se ova pojava i aktiviranje terorističkih pokreta mogu povezati i sa Kavkazom?

- Svi oblici ugrožavanja bezbednosti su definitivno međusobno povezani. Prema tome, ovo što se dešava na prostoru jugoistoka Evrope, na prostoru Srednjeg istoka itekako utiče prema južnom obodu Kavkaza i oni na svaki način pokušavaju da ostvare malo snažniji uticaj. U svojim dugoročnim strateškim planovima, teoretičari, zagovornici i oni koji upravljaju tim aktivnostima smatraju da deo "Kalifata" treba da bude i u Moskvi. To sve jednostavno treba povezati i tražiti načina da se i preventivno i na sve druge načine obezbedi da se takve aktivnosti ne šire takvom brzinom po planeti. Jedino što je sigurno je da ove aktivnosti koje preduzimaju zapadne sile predstavljaju samo dolivanje ulja na vatru i predstavljaju nešto što će imati dalekosežne negativne posledice, a nikako neće pomoći u borbi protiv svih oblika ugrožavanja bezbednosti.

Vanja Savićević,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: CIA,   Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.