Referendumom pokazati neodrživost pravosudnog sistema

Izvor: Cafe.ba, 28.Jul.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendumom pokazati neodrživost pravosudnog sistema

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj referenduma da se pokaže neodrživost postojećeg pravosudnog sistema, napominjući da je probleme moguće riješiti uvažavanjem četiri osnovne primjedbe Srpske na rad Suda i Tužilaštva BiH, ali da "nije siguran da neko to želi".

Dodik je istakao da je Republika Srpska odlučna da istraje u svojim namjerama bez obzira na napore dijela međunarodne zajednice da spriječi odbacivanje kršenja prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << koje je u ranijem periodu vršeno nasilnom politikom.

"Vjerujem u referendum i on će se održati. Nemam nijedne dileme o tome", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je napomenuo i da mnogi u Republici Srpskoj ne žele da priznaju da je visoki predstavnik u BiH, kao institucija pod uticajem političkog zapada, podržavajući političko nasilje, oteo nadležnosti Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Srpska nikada ne smije priznati da je tako nešto bilo legitimno i legalno, zbog čega se i ušlo u ovaj proces.

"Ovo je jedan racionalan pristup rješavanju problema - da se ne može derogirati pravosuđe Republike Srpske i da se ne može nametati po sistemu `kadija te tuži, kadija ti sudi`, kako je to sada u Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da sada "poltroni, izvršioci naloga međunarodne zajednice, izdajnici pokušavaju da naprave atmosferu straha", ističući da se on uopšte ne boji, nego da zna šta radi.

"Srpski narod ovdje i Republika Srpska nikada ne smiju verifikovati nasilje koje su izvršili visoki predstavnici dugi niz godina", rekao je predsjednik Srpske.

On je naveo da se sve što je uradio visoki predstavnik "mora vratiti u dijalog", a ako ne bude dijaloga - sve nametnute odluke moraju se osporavati.

Dodik je rekao da će, i kada ne bude predsjednik, naći načina da se bori protiv pravnog nasilja, jer ne želi da srpski narod ostavi u poziciji koju mu je pokušao nametnuti visoki predstavnik.

"Srpski narod se smatra narodom koji nema karakter, koji ne želi da se bori, koji ne može da očuva osvojene slobode i osvojena prava... Protiv toga ću se boriti dok god živim. Boriću se za afirmaciju prava koja smo stekli Dejtonskim mirovnim sporazumom", poručio je Dodik.

On je pozvao američkog ambasadora u BiH da mu javno saopšti odredbu Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma gdje se krši ovaj sporazum, a "ne da izmišlja stvari".

Dodik je naglasio da se borbom za vlastita prava ne čini ništa loše ni SAD, niti EU, te poručio da je na svakom pojedincu da odluči da li će se boriti ili će prihvatiti da jednog dana bude u poziciji manjine koja nema nikakva prava.

"Mi smo uzeli politički proces kao pravo, nismo uzeli oružje, ne ratujemo, samo tražimo da se borimo za svoje pravo. Zašto je referendum toliki problem? Zato što su prethodno visoki predstavnici, podržani međunarodnom zajednicom, Amerikom i Evropom, kršili međunarodno pravo, i sad referendum to treba da pokaže. Zato se referendum zaustavlja, a ne zato što je Milorad Dodik poludio pa misli da ganja svoja hirove", rekao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, primjedbe opozicije o tome da referenduma neće biti govore koliko oni ne razumiju taj proces i ne shvataju o čemu je riječ.

On je rekao da je opozicija svu svoju političku borbu usmjerila ka mržnji prema Miloradu Dodiku i aktuelnoj vlasti, ne gledajući i ne videći nacionalni i državni interes za Srpsku.

"Republika Srpska je država po svim elementima, kao i pravnim i političkim definicijama, poznatim u svijetu, i ona kao takva ne može da bude razgrađena. Mi se ovdje borimo za državu", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska država koja je unijela svoju teritoriju i suverenitet, svoj kapacitet u dejtonsku BiH.

On je rekao da je BiH država samo u međunarodnom pravnom smislu, a na unutrašnjem planu nema nikakve ingerencije.

"E te nikakve ingerencije oni žele da napune nepravnim odlukama visokih predstavnika i podaništvom opozicije, /Mladena/ Bosića, /Ognjena/ Tadića i drugih koji to sada rade", istakao je Dodik.

Dodik je dodao i da stalnom pričom o kriminalu i korupciji opozicija želi da bude procesuirana samo sadašnja vlast, i to od organa BiH.

"Nek podignu sve što imaju, neću se žaliti ni na šta, čak i da to urade Sud i Tužilaštvo BiH. Iako ne prihvatam taj sud, prihvatiću da učestvujem u tom procesu, ali oni nemaju nikakve dokaze", istakao je Dodik.

On je naglasio da opozicija i na osnovu javno izrečenog stava "pokušava da napravi optužnicu, a sama je krenula spiralom izdaje, što sad i narod razumije".

Dodik je ukazao da je ta spirala izdaje dovela do toga da se od Savjeta ministara pravi vlada, i to uz pomoć Bosića i drugih u Sarajevu, iako po Dejtonu ne postoji vlada BiH, a Savjet ministara je pomoćno tijelo Predsjedništva.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dodik: Neću odustati od referenduma, ako se ne uvaže naše primedbe

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2015

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je cilj referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH da se pokaže neodrživost postojećeg pravosudnog sistema u BiH, poručivši da on neće odustati od referenduma, ali da se problem može rešiti uvažavanjem primedbi koje je izneo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.