Obama brani iranski nuklearni sporazum

Izvor: VOA, 15.Jul.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama brani iranski nuklearni sporazum

Američki predsednik Barak Obama branio je sveobuhvatni sporazum o iranskom nuklearnom programu, rekavši da je taj dogovor prekretnica i najbolji način da se Iran spreči da se domogne nuklearnog oružja.

Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući, koja je direktno prenošena u čitavoj zemlji, pokušao da ubedi skeptične republikance i američku javnost u koristi dogovora postignutog između Irana i šest >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << svetskih sila u Beču, kojim se ograničava nuklearni program Teherana, u zamenu za ukidanje sankcija Iranu.

Američki lider je rekao da sporazum sprečava svaki način da Iran napravi atomsku bombu i da će zbog tog dogovora Sjedinjene Države, njeni saveznici i čitav svet biti bezbedniji.

Ako Amerika, kroz kongresni proces, propusti šansu da potvrdi ovaj sporazum „istorija će nam oštro suditi“, rekao je Obama i dodao da drugu ovakvu šansu nećemo imati tokom našeg životnog veka.

Obama je takođe istakao da su pregovori sa Iranom na čelu sa Sjedinjenim Državama bili „moćno predstavljanje američkog liderstva“.

Sporazum je politička pobeda za Obamu, koji je tokom svoja dva predsednička mandata pružio ruku američkim neprijateljima, ali dogovor je u isto vreme i najveće spoljnopolitičko kockanje od kad je preuzeo dužnost 2009.

Obama sada vodi intenzivnu kampanju kako bi ubedio republikance u Kongresu da prihvate sporazum i umirio nervozne američke saveznike poput Izraela i Saudijske Arabije.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.