Obama: Klimatske promene mogu povećati broj izbeglica

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Klimatske promene mogu povećati broj izbeglica

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da bi bez ambiciozne borbe protiv klimatskih promena, ljudi mogli biti primorani da beže s ostrvskih država čime će se stvoriti više izbeglica u svetu.

On se na marginama klimatskog samita u Parizu sastao s liderima ostrvskih država koje trpe posledice zbog rasta nivoa mora i sve jačih oluja.

Američki predsednik je rekao da te zemlji nisu medju najmnogoljudnijim i najuticajnijim, ali je njihovo stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "medju najugroženijima od pustošenja usledih klimatskih promena".

Obama je rekao da bi globalni klimatski sporazum o kojem se pregovora u Parizu morao imati odredbe o transparentnosti i periodična preispitivanja ciljanog smanjenja emisija izduvnih gasova koja bi bila pravno obavezujuće.

Da li će klimatski sporazum biti pravno obevezujući jedna je od najspornijih tački u pregovorima, delom zbog SAD, pošto su slabe šanse da bi Obama mogao da provuče takav dokument kroz Kongres u kojem su republikanci u većini. Zato se traga za kompromisom prema kojem bi samo delovi sporazuma bili obavezujući.

Obama je rekao da specifični ciljevi koja svaka zemlja postavlja za smanjenje emisija štetnih gasova možda neće imati snagu ugovora, ali je dodao da je ključno, kako bi države bile odgovorne, da "periodična preispitivanja" budu pravno obavezhujuća. Reč je o mehanizmu prema kojem bi zemlje svoje obaveze pojačavale svakih pet godina.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.