Obama: Klimatske promene - izazov sadašnjosti, a ne budućnosti

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Klimatske promene - izazov sadašnjosti, a ne budućnosti

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je danas da klimatske promene nisu više problem budućnosti već izazov sa kojim treba sada da se suočimo i koji će obeležiti naredni vek.

On je, takodje, priznao da su SAD igraju veliku ulogu u klimatskim promenama jer je Amerika drugi najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte, odmah iza Kine.

Vašington se obavezao da će do 2025. godine, u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na 2005. godinu, smanjiti emisiju tih gasova za 26 do 28 odsto.

"Amerika prepoznaje svoju ulogu u izazivanju tog problema i prihvata odgovornost za njegovo rešavanje", rekao je Obama na konferenciji o klimatskim promenama na Aljasci.

On je istakao da su klimatske promene "hitna i rastuća" pretnja, koja se dešava "ovde i sada", a ne rešava dovoljno brzo. One će, kako je dodao, obeležiti dramatičnije nego bilo koji izazov pre njih konture ovoga veka.

"Ljudska aktivnost ugrožava klimu mnogo brže nego što smo mislili", rekao je američki predsednik istakavši da je nauka dokazala da je nekada daleka pretnja sada prisutna.

Kako je dodao, klimatske promene koje se ne kontrolišu uskoro će biti okidač svetskog konflikta i time "osuditi našu decu na planetu bez mogucnosti za popravljanje".

Način na koji stanovnici Aljaske žive već je promenjen, istakao je Obama, podsetivši na promene poput odmrzavanja lednika, toplijih i kiselijih okeana i reka, migracija vrsta, erozija obala i sve dužih trajanja sezona šumskih požara.

"Ne reagujemo dovoljno brzo", naglasio je Obama.

Američki predsednik izrazio je nadu da će konačan dogovor o zaštiti planete biti postignut u decembru na sastanku u Parizu, na kojem će se okupiti svetski zvaničnici kako bi se dogovorili o ogrančavanju rasta globalne temperature na dva stepena Celezijusa, što je nivo iz predindustrijske ere.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.