Obama: Iran do nuklearne bombe tek posle 10 godina

Izvor: VOA, 07.Apr.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Iran do nuklearne bombe tek posle 10 godina

Predsednik SAD Barak Obama kaže da će prošlonedeljni, okvirni nuklearni sporazum sa Iranom, više od deset godina garantovati održavanje iranskih zaliha uranijuma "na nivou sa kojeg nije moguće proizvesti oružje".

U intervjuu za mrežu NPR, američki predsednik je rekao da će ukoliko Iran ponovo nastoji da proizvede oružje i posle ublažavanja restrikcija, postojati opcija za budućeg predsednika da preduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << akciju. U međuvremenu, administracija predsednika Obame tvrdi da će nuklearni sporazum sa Iranom osigurati bezbednost iranskih suseda, uključujući Izrael.

U istom intervjuu mreži NPR, predsednik SAD Barak Obama je odbacio apel Izraela da svaki eventualni nuklearni sporazum sa Iranom obuhvati "jasnu i nedvosmislenu predanost Teherana na pravo Izraela da postoji". Izraelski premijer Netanjahu je uputio taj zahtev u petak kada je istovremeno oštro kritikovao prošlonedeljni okvirni sporazum sa Iranom.

Sekretar za energetiku Ernest Moniz je izjavio da bi taj potencijalni sporazum obezbedio da Iran zatvori sve puteve ka proizvodnji nuklearnog oružja. Ipak, postoji namera da taj sporazum, kojem se oštro potive Izrael i mnogi republikanci u američkom Kongresu, bude dugoročan.

Američki sekretar za energetiku je jedan od vodećih pregovarača tokom nuklearnih razgovora sa Iranom. On je ukazao da okvirni sporazum postignut prošle nedelje u Švajcarskoj obezbedjuje pristup bez presedana i transparentnost Iranskih poznatih i nepoznatih objekata.

"Imaćemo uvid, očima i ušima, mada pretežno očima – u pun lanac dotoka materijala. To je situacija bez presedana – od iranskih rudnika sve do krajnjih objekata", rekao je Moniz.

U skladu sa pomenutim sporazumom, Iran će tokom 25-godišnjeg perioda morati da obezbedi uvid u početni deo procesa snabdevanja nuklearnim materijalom. Sve u svemu taj sporazum će važiti "zauvek" i uključiti sve različite faze, dodao je Moniz.

"Ovaj sporazum neće biti na snazi deset, 15 ili 20 godina. To je dugoročni sporazum sa nizom faza. I ako Iran u tom periodu stekne poverenje da su njihovi ciljevi mirnodopski, onda će, tokom vremena, ograničenja fazno biti ublažena, ali nikada ispod dodatnog protokola i sveobuhvatnog pristupa koji pruža“, objašnjava američki sekretar za energetiku.

Bela kuća je saopštila da se o detaljima vremena za ukidanje sankcija još uvek diskutuje. Portparol Bele kuće je razjasnio da će pravna struktura za sankcije ostati na snazi i da je može ukinuti jedino Kongres.

"Ako otkrijemo da iranska vlada odstupa od plana, možemo u trenutku ponovo uvesti sankcije", istakao je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Neki republikanci u Kongresu predlažu zakon kojim bi se Senatu pružilo 60 dana da glasa za ili protiv finalnog sporazuma. Predstavnik Bele kuće je ukazao da su te mere predložili zakonodavci koji ne žele sporazum sa Iranom.

"Oni to ne kažu da bi zaštitili svoja institucionalna ovlašćenja u Vašingtonu. Oni to kažu jer žele da zbrišu ovaj sporazum. To je njihov cilj", poručuje Ernest.

Bela kuća je saopštila da je predsednik delovao u okviru svojih ovlašćenja u pregovorima o postizanju medjunarodnog sporazuma, a da će Kongres imati ovlašćenje da glasa o svakom evenutalnom zakonu koji bi mogao da bude povezan sa njim.

Predsednik Obama ističe da će nuklearni sporazum sa Iranom obezbediti "priliku koja se ukazuje jednom u životu" da se obezbedi mir u tom regionu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.