Obama: „Amerika i dalje predana Aziji“

Izvor: VOA, 10.Nov.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: „Amerika i dalje predana Aziji“

Predsednik Barak Obama se obratio prisutnima na samitu APEC-a rekavši poslovnim liderima da su Sjedinjene Države u potpunosti predane Aziji

Predsednik Obama je stigao u glavni grad Kine jutros. On tokom naredna tri dana prisustvuje samitu APEC-a.

Američki funkcioneri vide taj sastanak kao priliku za uspostavljanje pravila koja će sprečiti konflikte u regionu i istovremeno dovesti do napretka po pitanju trgovine, interneta i klimatskih promena.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << svom govoru poslovnim liderima, predsednik Obama je danas najavio novu viznu politiku prema Kini, koja stupa na snagu ove nedelje.

„Veoma mi je drago da najavim da su se tokom moje posete SAD i Kina složili da implementiraju nove vizne aranžmane od kojih će imati koristi svi od studenata, preko turista do malih i velikih biznisa. U skladu sa tekućim aranžmanom, vize izmedju te dve zemlje traju samo godinu dana. U skladu sa novim aranžmanom, studentske i vize za razmenu će biti produzzene na pet godine, dok će poslovne i turističke vize biti produžene na deset godina.“

Američki predsednik je takodje promovisao planove Vašingtona da ostvari Trans pacifičko partnerstvo koje će obuhvatiti 12 zemalja. Taj plan je kontroverzan zbog toga što isključuje Kinu i konkurentan je sa planovima Pekinga da ostvari azijsku slobodnu trgovinsku zonu.

Medjutim, istovremeno, predsednik Obama je naglasio važnost ekonomske saradnje izmedju dve zemlje.

„Ako Kina i SAD saradjuju svet od toga ima koristi i za to je zainteresovana ova publika. Konstantno moramo da saradjujemo na jačanju bilateralne trgovine i investicija izmedju dve zemlje.

Očekuje se da predsednik Obama večera sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom i drugim azijsko – pacifičkim liderima i potom prisustvuje šou sa vatrometom.

SAD su zabrinute povodom dajeg trgovinskog deficita, pitanja vezanih za internet i kineskog svojatanja delova Istočnog i Južnog kineskog mora. Predsednik Obama nastoji da osujeti utisak medju kineskim liderima da SAD putem rebalansa svojih snaga prema pacifičkom regionu, pokušavaju da obuzdaju Kinu.

Američki predsednik će otputovati iz Pekinga u sredu radi svoje druge posete Burmi. Tu će prisustvovati istočno azijskom samitu i potom otputovati u Australiju radi samita G-20.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.