Istorijski momenat u saradnji SAD i Kube?

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski momenat u saradnji SAD i Kube?

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u sredu uveče da će SAD promeniti svoj zastareli pristup prema Kubi, i da su se dve zemlje sporazumele da obnove diplomatske odnose, kao i ekonomske i saobraćajne veze.

Obama je rekao da se radi o najznačajnijoj promeni u američkoj politici u poslednjih više od pola veka, i da dosadašnja politika nije koristila američkim interesima.

"Izolacija nije urodila plodom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vreme je za novo poglavlje", rekao je Obama, najavljujući normalizaciju odnosa sa Kubom.

Obama je takođe rekao da SAD imaju nameru da prošire mogućnosti za zajednički rad Amerikanaca i Kubanaca.

U vezi s embargom prema Kubi, Obama je jasno stavio do znanja da ne može mnogo da učini.

- Embargo koji je nametnut decenijama umetnut je u zakonodavstvo. Radujem se priključivanju Kongresa u poštenu i ozbiljnu debatu u vezi sa njegovim ukidanjem - naveo je američki predsednik.

On je kazao da dve zemlje nikada neće moći da izbrišu istoriju, ali da mogu da idu napred.

- Kubanci umeju da kažu "No es facil", nije lako, ali danas SAD žele da budu partner u tome da se običnim Kubancima život učini malo lakšim, slobodnijim, bogatijim. Posebno želim da se zahvalim Njegovoj svetosti papi Franji što se trudi da učini svet onakvim kakav bi trebalo da bude, a ne onakvim kakav jeste - naveo je Obama.

On se zahvalio i njegovom timu iz Stejt departmenta i diplomatskim igračima koji su bili uključeni.

- Todos somos Americanos (Svi smo mi Amerikanci)... danas Amerika bira da odbaci okove prošlosti. Za kubanski narod, za američki narod, za ovu hemisferu i za ceo svet - zaključio je Obama.

Predsednik Kube Raul Kastro pozdravio je obnovu odnosa sa SAD.

U govoru koji je prenosila državna televizija, Raul Kastro je rekao da i dalje postoje značajne razlike između SAD i Kube, u oblastima kao što su ljudska prava, spoljna politika i pitanja suverenosti.

Međutim, dodao je Raul Kastro, dve zemlje moraju naučiti da žive sa svojim razlikama "na civilizovan način".

Pre no što su se odvojeno obratili javnostima svojih zemalja, Obama i Kastro su razgovarali telefonom više od 45 minuta. To je prvi značajni razgovor na predsedničkom nivou između Kube i SAD još od 1961. godine.

Pre današnje objave, Vašingtom i Havana su godinu dana tajno pregovarali.

Američki senator Marko Rubio kritikovao je odluku administracije SAD da normalizuje odnose sa Kubom, ocenivši da je Beela kuća "dobila malo" promenom politike prema Havani.

"Bela kuća je dala sve, ali dobila veoma malo", rekao je novinarima Rubio, republikanac sa Floride.

Rubio, koji je kubanskog porekla, rekao je da će se usprotiviti i naporima Bele kuće da potvrdi ambasadore SAD i Kube i finansira ambasade ove dve zemlje.

Rusija pozdravlja odluku SAD da normalizuju odnose sa Kubom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ovo je korak u dobrom pravcu i Moskva će pažljivo da prati celi proces", rekao je Rjabkov.

On je dodao da je najava zaokreta u odnosima Kuba-SAD naišla na dobar prijem u Rusiji, prenosi Interfaks.

"Smatramo da američko uvođenje sankcija bilo kojoj zemlji nema zakonsku i pravnu osnovu", istakao je Rjabkov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.