ISTORIJSKI MOMENAT Obama i Kastro okreću novi list, počinje debata o ukidanju embarga

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI MOMENAT Obama i Kastro okreću novi list, počinje debata o ukidanju embarga

Barak Obama predsednik SAD u obraćanju iz Bele kuće poručio je da će promena odnosa sa Kubom "otvoriti novo poglavlje među narodima Amerika". On je naveo da dve države imaju komplikovanu istoriju, kao i da je rođen 1961. nakon što je Fidel Kastro došao na na vlast i nekoliko meseci nakon pokušaja američke intervencije u Zalivu svinja.

- Deli nas samo nešto više od 90 milja. Sve te vezuje Ameriku i Kubu u jedinstven odnos, kako porodični, tako i neprijateljski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Obama.

Obama je govorio o promenama u politici prema Kubi koje je naložio, uključujući i trenutno preispitivanje stava prema karipskoj državi kao sponzoru terorizma, olakšavanje putovanja i veći pristup tehnologijama.

U vezi s embargom prema Kubi, Obama je jasno stavio do znanja da ne može mnogo da učini.

- Embargo koji je nametnut decenijama umetnut je u zakonodavstvo. Radujem se priključivanju Kongresa u poštenu i ozbiljnu debatu u vezi sa njegovim ukidanjem - naveo je američki predsenik.

Barak Obama i Raul Kastro, predsednici SAD i Kube, juče su razgovarali sat vremena telefonom, što je prva komunikacija Vašingtona i Havane na predsedbičkom nivou još od Kubanske revolucije.

Alan and Judy Gross. Together again. Just before leaving Cuba this morning. #alangross pic.twitter.com/cdIlIkYfF3

Grosovo zdravlje se tokom proteklih nedelja naglo pogoršalo. Njegov advokat je saopštio da mu je vid ozbiljno oštećen i da se teško kreće. Porodica zarobljenika je uputila nekoliko apela za njegovo puštanje.

- Poskakali smo od sreće kada smo čuli lepe vesti - rekla je njegova sestra Boni Rubinštajn.

Alan Gross. Back on U.S. soil. pic.twitter.com/Ut5jvdQGg2

Kako prenosi Si-En-En, SAD su zauzvrat oslobodile trojicu kubanskih špijuna, pripadnika tzv. Kubanske petorke. Detalje dogovora o razmeni zatvorenika, koji se u tajnosti vodio tokom proteklih godinu dana, Barak Obama i Raul Kastro će izneti u odvojenim obraćanjima javnosti. Oba govora zakazana su za 18 časova.





Zapadni mediji spekulišu da bi američki predsednik mogao da objavi ukidanje sankcija Kubi, koje su uvedene još u vreme vladavine predsednika Dvajta Ajzenhauera. Neki čak ovaj trenutak porede sa padom Berlinskog zida.

Međutim, stručnjaci napominju da će Obama moći da uvede samo manje izmene i olakša putovanje na Kubu, budući da mu je za ukidanje sankcija potrebno odobrenje Kongresa.

Na Tviteru se pojavilo nekoliko neproverenih informacija o eventualnim promenama u američko-kubanskim odnosima. Amerika će, navodno, početi da uvozi male količine kubanskih cigara, a na teritoriji Kube biće dozvoljeno korišćenje američkih kreditnih kartica.

Britanski novinar Den Roberts objavio je da je papa Franja izvršio pritisak na Obamu da poboljša odnose sa Havanom.

Građani Kube i dalje čekaju, nadajući se potvrdi da će sankcije biti ukinute. Frenk Rejes, učitelj iz Havane, kaže da lokalni mediji nisu ponudili nikakve informacije o tome.

- Kod nas se vesti ne šire tako brzo kao u zemljama koje imaju nesmetan pristup internetu. Zato ćemo morati da čekamo - ističe Rejes.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.