INFORMATIČKA TRKA Obama traži brži superkompjuter od kineskog Tianhe-2

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INFORMATIČKA TRKA Obama traži brži superkompjuter od kineskog Tianhe-2

Američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu da se do 2015. godine za Sjedinjene Američke Države (SAD) napravi najbrži kompjuter na svetu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Američki superkompjuter biće 20 puta brži od sadašnje vodeće mašine koja se nalazi u Kini i ima procesnu brzinu od 33.86 petaflops (1000 triliona kalkulacija) u sekundi.

SAD traži novi superkompjuter, značajno brži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od današnjih modela, za obavljanje značajnih simulacija i naučnih istraživanja.

Na blogu koji je postavljen na zvaničnom sajtu Bele kuće navedeno je da će kompjuter pomoći naučnicima američke agencije za istražvanje svemira (NASA), te da će biti moguće dizajniranje letelice bez opsežnih testiranja.

Profesor Univerziteta u Edinburgu Ričard Kenvej rekao je da bi takav kompjuter mogao da pomogne razvoju personalizovanih lekova, dodajući da bi to bio "pravi izazov" za preciznu medicinu.

"Danas su lekovi napravljeni za prosečnog čoveka i oni deluju na neke ljude, ali na druge ne", rekao je Kenvej.

Najbrži svetski superkompjuter "Tianhe-2" radi u Nacionalnom superkompjuterskom centru u gradu Guangdžou na jugu Kine. Kompjuter je razvijen u Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju.

Tianhe-2 uspešno je testiran za prognoziranje vremena, komercijalno projektovanje aviona i sekvencioniranja gena.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama traži brži superkompjuter od kineskog Tianhe-2

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2015

Američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu da se do 2015. godine za Sjedinjene Američke Države (SAD) napravi najbrži kompjuter na svetu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC)...Američki superkompjuter biće 20 puta brži od sadašnje vodeće mašine koja se nalazi u Kini i ima procesnu brzinu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.