GAF Obama kritikuje Rusiju, a ne zna ni kako se zove glavni neprijatelj

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAF Obama kritikuje Rusiju, a ne zna ni kako se zove glavni neprijatelj

Dok je pokušavao da kritikuje rusku vojnu aktivnost u Siriji, predsednik SAD Barak Obama je izjavio nešto što je zbunilo publiku.

Tokom konferencije za štampu u Beloj kući izgledalo je kao da Obama nema osnovno znanje o situaciji sa teroristima u Siriji.

On je u utorak nakon obaranja ruskog aviona, govorio o tome kao Rusija treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napada samo teroriste Islamske države, a ne sve pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

“Ako Rusija usmeri svoju energiju na DAESH i ISIS, biće manje šanse da dođe do nekih sukoba”, rekao je Obama, na šta su mnogi pomislili da on veruje da su DAESH i ISIS dve različite terorističke organizacije.

Naime, reč DAESH su neki svetski političari usvojili kao drugi naziv za terorističku organizaciju Islamsku državu (koja je poznata i pod akronimima IS, ISIL i ISIS).

ISIS je akronim od naziva na engleskom "Islamic State of Iraq and al-Sham" što znači Islamska država Iraka i al Šama, (Al Šam je stari naziv za oblast Levanta, prim.aut.

Za taj izraz na arapskom je akronim DAESH koji istovremeno znači i neku vrstu uvrede za ekstremiste, zbog čega su političari sa Zapada počeli da ga koriste.

Nakon današnjeg Obaminog obraćanja na konferenciji, na internetu su krenula ismevanja na njegov račun.

Obama says they are fighting ISIL and Daesh... Wait. What?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.