Borba protiv širenja ebole

Izvor: Akter, 16.Sep.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv širenja ebole

Americcki predsednik Barak Obama poslaće 3.000 pripadnika vojske SAD u zapadnu Afriku da se uključe u borbu protiv širenja virusa ebole

Obama bi danas trebalo da predstavi svoj akcioni plan tokom posete nacionalnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, u američkoj saveznoj drzzavi Džordžiji.

Najvechi broj američke pomoći biće raspoređen u Liberiji, zemlji koja je pored Gvineje i Sijera Leonea najviše pogođena epidemijom ebole. Centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << za koordinaciju pomoći biće u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Američki vojnici će učestvovati u izgradnji centara za lečenje obolelih, a vlada SAD će pomoći u obuci oko 500 zdravstvenih radnika nedeljno, uključujući i osoblje koje će upravljati tim centrima.

Planirano je da u regionu bude organizovano 17 zdravstvenih cenatara sa po 100 kreveta.

SAD su do sada izdvojile 100 miliona dolara za suzbijanje epidemije, a administracija predsednika Obame zatražila je od Kongresa dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv te bolesti. Američka organizacija za medjunarodni razvoj (USAID) je najavila da che u tu svrhu izdvojiti 75 miliona dolara.

Obama je prošle nedelje najavio upućivanje vojne opreme koja bi služila za uspostavljanje karantina u bolnicima i drugim zdravstvenim ustanovama.

Američki predsednik je najavio i da će naredne nedelje na samitu šefova država cčlanica UN tražiti finansijska sredstva kako bi se pojačala međunarodna pomoć državama ugrozzenim ebolom.

Savet bezbednosti UN održaće u četvrtak u Njujorku hitan sastanak UN o epidemiji bolesti ebole u Zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija je u petak ukazala da zdravstvo u Africi nije u stanju da se nosi sa epidemijom.

Visse od 2.400 ljudi umrlo od početka izbijanja epidemije ebole u zapadnom delu Afrike.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Obama: Ebola je prijetnja globalnoj bezbjednosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Sep.2014, 08:15

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama je epidemiju ebole u zapadnoj Africi opisao kao "prijetnju globalnoj bezbjednosti" istovremeno najavljujući veću pomoć SAD-a u borbi protiv ovog zaraznog i smrtonosnog virusa..."Svijet traži pomoć od Sjedinjenih Država", rekao je Obama, te...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.