SAD gura cenu nafte na dole

Izvor: MojAuto, 26.Jun.2011, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD gura cenu nafte na dole

  Kriza u Libiji i smanjena proizvodnja crnog zlata u toj zemlji naterala je američku administraciju da pusti u promet 30 miliona barela iz strateških rezervi. Cilj je jasan, spustiti cenu nafte, koja je u poslednje vreme daleko od kontrole. Zanimljivo je da je to tek polovina količine koju namerava da na svetsko tržište plasira Međunarodna agencija za energiju. To je, ipak, dovoljno samo za dva dana potrošnje nafte na planeti, ali je i pored toga cena krenula naniže. Ovih dana barel nafte BRENT vredi oko 107 dolara, što je najniža cifra za poslednjih 4 meseca, dok ista količina američke lake nafte košta oko 91 dolar. Upućeni u kretanja nafte na svetskoj berzi kažu da je ovo odgovor SAD na nespremnost zemalja proizvođača nafte da povećaju proizvodnju i tako obore cene, koje su dovele u teškoće svetsku ekonomiju.  

Nastavak na MojAuto...






Povezane vesti

Cena nafte pala ispod 91 dolara po barelu

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jun.2011, 14:15

NEW YORK/LONDON - Nafta je pojeftinila prošle sedmice posle saopštenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će izneti na prodaju 60 miliona barela petroleja iz strateških rezervi

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MojAuto. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MojAuto. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.