Merkel: Najveće pretnje Rusija, ebola i Islamska država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Najveće pretnje Rusija, ebola i Islamska država

Nemačka kancelarka Angela Merkel imenovala je najveće pretnje s kojima se suočava svetska zajednica, u svom tekstu za japanski list "Jomiuri Šimbun", a uoči samita G7 u bavarskom dvorcu Elmau 7. i 8. juna.

"Ko bi verovao da je moguće da, 25 godina posle kraja hladnog rata, evropski mir bude doveden u pitanje aneksijom Krima. Ili da širenje virusa ebole može da destabilizuje nekoliko afričkih država i uspori njihov razvoj, ili da će na Srednjem istoku islamistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teroristička organizacija pokušati da uspostavi takozvani kalifat na teritoriji dve države", napisala je Merkelova.

"Ti primeri, a svi su na dnevnom redu našeg samita, već su pokazali da globalni izazovi zahtevaju međunarodne odgovore", napisala je Merkelova u autorskom tekstu objavljenom na engleskom, prenela je ruska agencija TASS.

Ruske vlasti su stalno odbacivale optužbe o "aneksiji" Krima, zato što se to poluostrvo na Crnom moru ponovo ujedinilo s Rusijom dobrovoljno posle referenduma.

Ruska vlada je odbacila i tvrdnje da je Moskva uključena u neprijateljstva na istoku Ukrajine, u kojima je poginulo nekoliko hiljada ljudi, navodi TASS.

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) uključuje Britaniju, Nemačku, Italiju, Kanadu, SAD, Francusku i Japan. Cilj grupacije je traženje rešenja za globalne političke i društvene probleme.

Rusija se pridružila G7, pa je grupacija postala G8 nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Rusija je prošle godine isključena iz grupacije u znak protesta što je Moskva podržala referendum na Krimu, gde je većina građana glasala za otcepljenje od Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji.

Lideri G7 su odbili da učestvuju na samitu G8 u Sočiju 2014. godine, podsetio je TASS.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.