BiH: Posle Berlina četiri godine napretka?

Izvor: Akter, 29.Avg.2014, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Posle Berlina "četiri godine napretka"?

Sastanak predsednika vlada i ministara spoljnih poslova i privrede država regije, održan u Berlinu, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, probudio je nadu u napredak i okončanje sadašnjih blokada i problema u kojima se nalazi Bosna i Hercegovina

Kako ocenjuju političari i mediji u BiH, posle Berlina morale bi da uslede i značajne i vidljive promene.

"Dnevni avaz" piše da "slede četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << konkretnog napretka", ističući i da je nemačka kancelarka Angela Merkle jasno kazala da posle oktobarskih izbora u BiH očekuje promene.

I "Oslobođenje" na sličan način piše o toj temi, a u članku pod naslovom "Četiri godine za reforme" navodi da bi put u boljitak vodio pre svega kroz snažniju privrednu saradnju što uključuje i velike infrastrukturne projekte koji bi povezali države regije.

Uz učestvovanje u projektu gradnje Jadranko-jonskog autoputa i gasovoda, u BiH su iskazali posebno zanimanje za povezivanje Sarajeva i Beograda novom železničkom prugom koja bi, prema rečima srpskog premijera Aleksandra Vučića, bila građena trasom preko Valjeva i Zvornika.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda je odmah po okončanju berlinskog sastanka, za medije u BiH ocenio da je to bio izuzetno uspešan skup.

"Dobili smo jaku poruku nemačke kancelarke i podsticaj za što veću regionalnu saradnju i definisanje projekata", kazao je Bevanda.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je konferencija u Berlinu predstavljala jasan znak podrške procesu proširenja Evropske unije.

Po rečima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića, prvi rezultati regionalne privredne saradnje mogli bi da budu vidljivi u gasnom sektoru, odnosno kroz učestvovanje u gradnji novih gasovoda, koji će istovremeno biti značajni za snabdevanje cele EU.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.