Trezor sudnjeg dana čuva tri semena

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trezor sudnjeg dana čuva tri semena

Namenjen zaštiti budućnosti, “Trezor sudnjeg dana” nalazi se na ostrvu Spicbergen u arhipelagu Svalbard u Severnom ledenom okeanu.

Ovaj trezor je u početku čuvao samo useve, ali je nedavno dobio i isporuku od tri semena, prenosi Newser.

Seme norveške smreke i belog bora ne mogu da budu neki obrok, ali imaju ključnu ekološku ulogu, a istraživači će iskoristiti ovo semenje kako bi pratili genetski razvoj šuma tokom godina.

Semenje se čuva na -0,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stepena Celzijusa, a dodatna zaštita dolazi i od mesta gde se nalazi trezor, jer je tlo uvek zamrznuto i suvo.

Zemlja se stalno suočava sa raznim izazovima koji mogu da ugroze bezbednost hrane, kao što su političke nestabilnosti, klimatske promene i povećanje broja stanovnika.

Zato su naučnici došli na ideju da naprave ovakav trezor u kome su prikupljali preko 800.000 semenki postojećih biljaka, kako bi se zaštitila bioraznolikost Zemlje u slučaju kataklizme globalnih razmera.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

»Trezor sudnjeg dana« čuva tri sjemena

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2015

Namjenjen zaštiti budućnosti, “Trezor sudnjeg dana” nalazi se na ostrvu Spicbergen u arhipelagu Svalbard u Sjevernom ledenom okeanu...Ovaj trezor je u početku čuvao samo usjeve, ali je nedavno dobio i isporuku od tri sjemena, prenosi Newser...Sjeme norveške smreke i bijelog bora ne mogu da budu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.